Mai are Romania clasa de mijloc?

Autor: Dorin Oancea Postat la 03 aprilie 2011 1860 afişări

Prea saraci pentru a fi bogati, prea bogati pentru a fi saraci, dupa cum bine a spus un intelept, membrii clasei de mijloc sunt coloana vertebrala a unei natii. Clasa de mijloc inseamna crestere economica, consum si antreprenoriat, reforme politice si schimbari institutionale. Un stat este sanatos si puternic din punctul de vedere social si financiar atunci cand clasa de mijloc reprezinta mai mult de jumatate din totalul populatiei. Romania a avut, in cea mai buna perioada a sa de dupa 1989, mult mai putini cetateni care sa se incadreze in standardele clasei de mijloc. Dar acum, dupa trei ani de criza, mai are Romania clasa de mijloc?

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Era o perioada dificila pentru Irlanda. Intrebarea mea, pentru care nu am raspuns, este daca putem arde etape?

RAZVAN DIACONESCU, IMPULS LEASING: Am si ars etape foarte repede. Ganditi-va cum erati in urma cu zece ani sau la vremea cand erati expati. Eu cred ca ne-am si format foarte mult in aceasta perioada, ca si clasa de mijloc.

Ne-am format si noi valorile.

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Si cred ca am depins foarte mult de oamenii care ne-au format pe noi. Dar acum noi suntem mult mai multi decat eram in urma cu sapte ani. Dar care sunt costurile pentru arderile acestor etape?

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Din punctul de vedere medical sunt semnificative si se poate reflecta in statisticile care sunt devastatoare fata de orice alt popor. Si aici ma refer inclusiv la Bulgaria care este mult mai avansata fata de noi pe anumite zone, cu ajutorul statului. Si problema principala la noi este ca statul nu are o strategie coerenta pe termen mediu si lung cu acest popor. Asa cum exista in Anglia de peste 600 de ani. Pentru ca acolo se traseaza niste idei, proiecte, in care pe langa faptul ca se investesc bani se urmareste intamplarea unor lucruri peste 15-20 de ani. Nu mai vorbesc de poporul chinez care are planul facut pe 50 de ani. In cazul nostru ar trebui sa ne gandim macar la ceea ce vrem sa facem peste 5-6 ani. Un exemplu in cazul clientilor nostri sunt initiativele - unele din partea noastra, unele initiate de ei - pentru programele de health si wellbeing. E destul de usor sa creezi astfel de programe in scoli si universitati. Nu este cine stie ce stiinta si totusi n-o face nimeni aici. Noi ne bucuram ca o facem noi. Dar asta in mod normal se vede in strainatate din gradinita si apoi pe parcursul scolii, in diferite etape.

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Nu exista nici educatia, pentru ca niciunul dintre noi nu a auzit de preventie. Pana in urma cu cativa ani aproape nimeni nu-si facea analizele anuale. Dar sunt convins ca numarul celor care sunt interesati acum este mai mare.

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Din ce in ce mai mare.

CALIN ROTARUS, ARBOINTERACTIVE: Pentru ca pretul crizei este foarte mare, cati suntem bolnavi? Cati din clasa de mijloc mai apucam revelionul 2016?

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Statistic, speranta medie de viata creste.

CALIN ROTARUS, ARBOINTERACTIVE: Ma refer la clasa de mijloc, la acesti oameni care au ars etapele. Cu un pret...

CARMEN PELI, PELIFILIP: Daca e sa creasca speranta de viata pentru cineva, pentru ei creste.

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Din pacate nu avem nici noi acces la statisticile din Programul National de Evaluare a starii de sanatate a populatiei, care a fost un program salutar si apreciat si de noi. Informatiile nu au fost facute publice. In schimb avem statistici foarte bune in privinta pacientilor nostri, 75% dintre ei fiind din clasa de mijloc.

RAZVAN DIACONESCU, IMPULS LEASING: Noi lucram cu Regina Maria si stiu cum s-a intamplat. Cand ne-am dezvoltat si am inceput sa crestem salariile, sa facem programe de training, de team-building, sa platim abonamente pentru angajati, cu atat mai mult am observat ca s-au imbolnavit mai multi. Si m-am intrebat de ce? Au inceput sa constientizeze ce inseamna sanatatea pentru ei si au inceput sa fie interesati. Nu sunt mai bolnavi decat in urma cu cinci ani, dar au inceput sa fie preocupati de sanatate, in general. Acest lucru a inceput sa devina o valoare, sa inteleaga ca sanatatea are un pret.

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Cel mai mare.

RAZVAN DIACONESCU, IMPULS LEASING: Realmente sanatatea a devenit o valoare.

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: In urma cu cinci ani, cand aveam controalele anuale de medicina muncii, angajatii fugeau ca potarnichile. Si trebuia sa fiu destul de ferm, dand mail-uri cu "Atentie! Este obligatoriu". Acum nu mai e o problema, n-ar lipsi sub nicio forma. Lucrurile s-au schimbat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
clasa de mijloc,
romania,
economie
/cover-story/mai-are-romania-clasa-de-mijloc-8121084
8121084
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.