Mai are Romania clasa de mijloc?

Autor: Dorin Oancea Postat la 03 aprilie 2011 1860 afişări

Prea saraci pentru a fi bogati, prea bogati pentru a fi saraci, dupa cum bine a spus un intelept, membrii clasei de mijloc sunt coloana vertebrala a unei natii. Clasa de mijloc inseamna crestere economica, consum si antreprenoriat, reforme politice si schimbari institutionale. Un stat este sanatos si puternic din punctul de vedere social si financiar atunci cand clasa de mijloc reprezinta mai mult de jumatate din totalul populatiei. Romania a avut, in cea mai buna perioada a sa de dupa 1989, mult mai putini cetateni care sa se incadreze in standardele clasei de mijloc. Dar acum, dupa trei ani de criza, mai are Romania clasa de mijloc?

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Ati definit un pic si categoria antreprenorilor care se incadreaza in clasa de mijloc. Din punctul meu de vedere, cred ca in clasa de mijloc intra o persoana care are venituri lunare nete cuprinse intre 800 si 1.500 de euro pe luna, are o pozitie de middle-management intr-o companie, din punctul de vedere demografic este casatorita si are cel putin un copil si isi permite macar o vacanta in strainatate pe an.

CARMEN PELI, PELIFILIP: Dar cei care sunt peste acest prag cum vi se par? Sunt o categorie exclusivista?

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Nu, cei cu venituri de peste 1.500 de euro pe luna se incadreaza in clasa de mijloc superioara. Au alte nevoi si sunt adresati diferit de companii, pentru ca interesele lor din punct de vedere social si cultural sunt altele.

CALIN ROTARUS, ARBOINTERACTIVE: Privind strict acest caz al unui middle-manager cu un salariu de 1.500 de euro pe luna, ce se intampla cu cel care in perioada de dinainte de 2008 a luat un credit si are acum o rata de 1.200 de euro pe luna.

FADY CHREIGH, REGINA MARIA: Nu, eu ma refeream la banii care ii raman net in mana, degrevate de asemenea cheltuieli.

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Clasa medie n-are legatura cu studiile. Cel putin acesta e punctul meu de vedere.

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Sunt de acord.

CARMEN PELI, PELIFILIP: Ar trebui totusi luate in considerare, pentru ca exista oameni care clar nu fac parte din corpul social al clasei de mijloc. Sa spunem teribilistii, poate manelistii, in tot cazul o zona mai colorata a societatii pe care nu o vedem ca fiind parte din clasa de mijloc.

CALIN ROTARUS, ARBOINTERACTIVE: Vorbim de cantaretii care castiga sume foarte mari?

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Nu, ei deja fac parte din clasa superioara.

RAZVAN DIACONESCU, IMPULS LEASING: A doua etapa ar fi sa definim si care este nivelul superior al clasei de mijloc. Unde se opreste?

CALIN ROTARUS, ARBOINTERACTIVE: Eu as zice ca cei din clasa de mijloc contribuie cumva la o crestere. Clasa superioara isi apara pozitia.

IOAN MEZEI, STIHL ROMANIA: Poate nici n-ar trebui sa incercam o definitie foarte exacta. In alte tari, majoritatea mai asezate, clasa de mijloc are ponderea cea mai ridicata din societate. Inca nu e cazul la noi, nu am ajuns inca in stadiul in care sa spunem ca este baza societatii. Probabil ca in Romania ponderea nu e mai mare de 20% dintre cetateni.

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Statistica practic asta arata. In 2008, 19,6% dintre cetatenii romani castigau peste 10.000 de dolari pe an. Anul trecut, procentul s-a redus la jumatate. E vorba doar de cei declarati ca angajati cu carte de munca, nu intra si antreprenorii sau cei platiti prin alte mijloace.

BUSINESS MAGAZIN: Dinamica si situatia in care a ajuns clasa de mijloc sunt tocmai indicatorii cei mai interesanti. Toata lumea vorbeste de cresterea consumului. Aici este practic consumul. Sau cel putin ar trebui sa fie.

IOAN MEZEI, STIHL ROMANIA: Este, dar intr-o proportie mai mica decat in alte tari.

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Si cred ca asistam la startul existentei unei clase de mijloc in adevaratul sens al cuvantului. Pentru ca daca pana acum cativa ani ea nu prea exista, acum se vad niste tendinte din perspectiva consumului, a intereselor sociale sau a modului cum isi desfasoara activitatea profesionala si isi vad interesul in cariera si in familie. Ponderea de 20% este reala, dar deloc satisfacatoare pentru mediul privat, pentru ca ar trebui sa fie de fapt de cel putin 60% intr-o realitate economica stabila. Nu stiu daca putem spune acum ca este un motor al economiei, dar cred ca deseneaza o buna parte dintre produsele din mediul de afaceri.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
clasa de mijloc,
romania,
economie
/cover-story/mai-are-romania-clasa-de-mijloc-8121084
8121084
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.