Mai are Romania clasa de mijloc?

Autor: Dorin Oancea Postat la 03 aprilie 2011 1860 afişări

Prea saraci pentru a fi bogati, prea bogati pentru a fi saraci, dupa cum bine a spus un intelept, membrii clasei de mijloc sunt coloana vertebrala a unei natii. Clasa de mijloc inseamna crestere economica, consum si antreprenoriat, reforme politice si schimbari institutionale. Un stat este sanatos si puternic din punctul de vedere social si financiar atunci cand clasa de mijloc reprezinta mai mult de jumatate din totalul populatiei. Romania a avut, in cea mai buna perioada a sa de dupa 1989, mult mai putini cetateni care sa se incadreze in standardele clasei de mijloc. Dar acum, dupa trei ani de criza, mai are Romania clasa de mijloc?

Ce-i de facut?

"Politic este nevoie de libertate economica, de reducere semnificativa de fiscalitate, de reducere reala de evaziune fiscala, de perfectionare a mecanismelor informatice in relatiile investitorilor cu statul si institutiile sale si multe altele asemenea", spune liberalul Eugen Nicolaescu. Toate acestea trebuie corelate cu o crestere economica sustenabila si de masuri energice de stimulare a economiei. "Aceasta crestere trebuie sa aiba doi vectori: investitiile si exportul. In lipsa acestora, Romania va ajunge o tara cu o economie de tip sud-american, cu o clasa de 5-6% super bogata si restul de 94-95% intr-o saracie cumplita", adauga vicepresedintele PSD Constantin Nita.

Oana Simon de la Novei Medical crede ca stabilitatea economica si legislativa, legi care sa sustina zona antreprenoriala, eliminarea masurilor drastice care afecteaza platitorii de impozite, coerenta, stabilitatea si un plan legislativ si financiar concret pe urmatorii cel putin 10 ani vor favoriza crearea unei clase de mijloc puternice.

Nu inventam apa calda, spune Anca Bidian de la Kiwi Finance, sunt modele si etape parcurse de multi altii in diferite stadii de dezvoltare. "Ceea ce vreau sa subliniez insa este ca fara participarea si efortul fiecaruia dintre noi nicio masura oricat de buna nu va face minuni. Trebuie sa incetam in primul rand sa ne comportam ca si cum am fi propriii nostri dusmani si sa invatam ca masura valorii este individuala, nu o poate decide niciun guvern din lumea asta printr-o masura sau act legislativ."

Participantii la BUSINESS Club au incercat sa defineasca clasa de mijloc si modul cum criza economica a afectat veniturile, consumul si dinamica acestei categorii sociale.

BUSINESS MAGAZIN: Mai exista clasa de mijloc in Romania dupa trei ani de criza? Ce s-a intamplat cu aceasta clasa de mijloc in contextul programelor guvernamentale de repornire a economiei si de reducere a cheltuielilor bugetare care au afectat segmente destul de importante din populatie? Bineinteles, trebuie luate in calcul si definitiile destul de variate ale clasei de mijloc - in India, spre exemplu, se spune ca e de ajuns ca omul sa detina o proprietate pentru a se incadra in aceasta categorie sociala, in Marea Britanie se ia in calcul educatia, proprietatile si functia de conducere detinuta. Pentru romani definitia pare sa fie mai simpla: sa existe bani pentru ratele la casa, mancare in frigider si cate o vacanta in strainatate pe an, adica in ansamblu costul de viata sa nu fie o problema.

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Parerea mea despre clasa de mijloc pe care am luat-o in calcul in analizele de business este ca e formata din oameni cu un venit de cel putin 10.000 de dolari pe an, clasificare de altfel valabila peste tot in Europa de Est.

RAZVAN DIACONESCU, IMPULS LEASING: Asa este. Din punctul de vedere al scoringului bancar, ce inseamna venituri sub 600 de euro pe luna se incadreaza sub medie. Am participat la un forum cu una dintre bancile din Romania care incerca sa se adreseze si romanilor cu venituri sub medie si definea media la venituri de 600 de euro pe luna. E vorba insa de incasarile pe familie, nu pe cap de locuitor.

CALIN ROTARUS, ARBOINTERACTIVE: Eu nu sunt de acord cu limitarea definitiei doar la venituri. M-am uitat si eu pe internet pentru a intelege cum definesc altii clasa de mijloc si am descoperit ca termenul vine din Evul Mediu, cand oamenii erau fie nobili, fie saraci, iar mestesugarii si orasenii erau exclusi. Eu as defini categoria prin oamenii care reusesc sa aduca un aport pentru o crestere sanatoasa si organica a societatii din toate punctele de vedere - economic, prin plata taxelor, social, prin capitalul de know-how si initiativele care ajuta alti membri ai societatii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
clasa de mijloc,
romania,
economie
/cover-story/mai-are-romania-clasa-de-mijloc-8121084
8121084
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.