Mai are Romania clasa de mijloc?

Autor: Dorin Oancea Postat la 03 aprilie 2011 1860 afişări

Prea saraci pentru a fi bogati, prea bogati pentru a fi saraci, dupa cum bine a spus un intelept, membrii clasei de mijloc sunt coloana vertebrala a unei natii. Clasa de mijloc inseamna crestere economica, consum si antreprenoriat, reforme politice si schimbari institutionale. Un stat este sanatos si puternic din punctul de vedere social si financiar atunci cand clasa de mijloc reprezinta mai mult de jumatate din totalul populatiei. Romania a avut, in cea mai buna perioada a sa de dupa 1989, mult mai putini cetateni care sa se incadreze in standardele clasei de mijloc. Dar acum, dupa trei ani de criza, mai are Romania clasa de mijloc?

FADY CHREIH, REGINA MARIA: S-a mai schimbat ceva. E o valoare. In SUA, pentru angajati, peste 60% din angajati, ca beneficiu, pe langa salariu, sunt interesati de asigurarea medicala. Acolo sunt si mari probleme daca nu o ai. In Romania a intrat in primele cinci beneficii ca si factor diferentiator in momentul in care stau de vorba cu un angajator. Vedem in companiile care sunt clientii nostri, in ultimii doi ani, un factor diferentiator a fost tipul de asigurare medicala, astfel incat au stratificat un pic valoarea angajatului. La modul "daca vei deveni manager, vei avea aceasta asigurare".

BUSINESS MAGAZIN: Acest interes vine si din partea celor care stiu ce inseamna.

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Numar care este extrem de mare in ultimul an. Revin la faptul ca incep sa foloseasca tipurile de carduri pe care le au in portofel sau intr-un sertar acasa.

BUSINESS MAGAZIN: Dar in urma cu cinci ani de zile cati erau interesati?

RAZVAN DIACONESCU, IMPULS LEASING: Nu era deloc interes. Va spun, pentru ca in urma cu cinci ani de zile faceam angajari. Nimeni nu ma intreba in acel moment. In afara de salariul bun si masina, nu erau interesati. In ultima perioada a intervenit asigurarea medicala, programe de training (de care nu intreba nimeni pana in urma cu doi ani de zile). Poate au invatat din criza ca trebuie sa se dezvolte permanent.

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Si noi am schimbat modelul si nu mai oferim mariri salariale de 20% de la o slujba la alta, ci oferim ceea ce se cheama o cariera. La noi cam toti medicii pe care ii avem in sistem fac parte din clasa de mijloc sau mult mai sus. Platim salarii foarte bune fata de sistemul de stat si competitive fata de ceea ce se intampla in strainatate.

RAZVAN DIACONESCU, IMPULS LEASING: Cati medici aveti care lucreaza exclusiv la Regina Maria?

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Mai mult de jumatate; in urma cu doi ani erau doar 30%. A fost o crestere fantastica. Anul acesta cererea de angajare a explodat.

BUSINESS MAGAZIN: Daca am convenit despre clasa de mijloc ca este acea coloana vertebrala care asigura verticalitatea societatii astfel incat societatea sa fie societate si sa evolueze, fiind un organism frumos, inchegat, de ce politicul din Romania a ignorat totdeauna aceasta zona? Nu pentru voturile pe care le aduce, ci pentru bazinul de potentiali aderenti pentru primenirea partidelor?

CARMEN PELI, PELIFILIP: Partidele gandesc pe termen scurt, asta este foarte clar. Nu vad decat votul de maine sau de anul viitor. Nu se gandesc la investitia pe care o vor face in baza de voturi de peste 20 de ani, cand vor creste copiii acestor oameni si vor vota si ei.

RAZVAN DIACONESCU, IMPULS LEASING: Ei nu au mesaje pentru clasa de mijloc pentru ca nu-i intereseaza acest segment. Nu s-au nascut din clasa de mijloc. Nu s-au dus cu valorile clasei de mijloc in politic.

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Va contrazic. Eu cred ca sunt multi cei din clasa de mijloc care s-au dus in politic.

RAZVAN DIACONESCU, IMPULS LEASING: Pai nu exista clasa de mijloc. Sunt ori "fostii" ori cei care s-au imbogatit in foarte scurt timp pe baza politicului.

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Teoria mea este foarte simpla: eu cred in antagonismul mediului de afaceri cu clasa politica. Politicul are nevoie de clasa de mijloc si pentru consum si ca resursa umana. Dar acesti oameni gandesc si reprezinta doar 5% din totalul voturilor. In plus, sistemul de invatamant e praf si nu are cum sa pregateasca oameni pentru clasa de mijloc.

RAZVAN DIACONESCU, IMPULS LEASING: O clasa de mijloc care va ajunge la cateva sute de mii de oameni va genera niste lideri. Si vor genera niste miscari. Momentan insa clasa de mijloc nu a generat.

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Cred ca suntem cu totii de acord ca in SUA clasa de mijloc este solida, dar needucata, in ideea ca "noi muncim, nu gandim". La noi toata lumea gandeste.

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Avem o inclinatie spre filosofie.

CALIN ROTARUS, ARBOINTERACTIVE: Sunt doua forte: una care este prea saraca pentru a-si mai pune probleme si una care trage foloasele. Si clasa de mijloc este la mijloc.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
clasa de mijloc,
romania,
economie
/cover-story/mai-are-romania-clasa-de-mijloc-8121084
8121084
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.