Mai are Romania clasa de mijloc?

Autor: Dorin Oancea Postat la 03 aprilie 2011 1860 afişări

Prea saraci pentru a fi bogati, prea bogati pentru a fi saraci, dupa cum bine a spus un intelept, membrii clasei de mijloc sunt coloana vertebrala a unei natii. Clasa de mijloc inseamna crestere economica, consum si antreprenoriat, reforme politice si schimbari institutionale. Un stat este sanatos si puternic din punctul de vedere social si financiar atunci cand clasa de mijloc reprezinta mai mult de jumatate din totalul populatiei. Romania a avut, in cea mai buna perioada a sa de dupa 1989, mult mai putini cetateni care sa se incadreze in standardele clasei de mijloc. Dar acum, dupa trei ani de criza, mai are Romania clasa de mijloc?

RAZVAN DIACONESCU, IMPULS LEASING: Asta s-a intamplat pentru ca piata a crescut mai repede decat puteam noi sa ducem si noi ce puteam sa facem - sa crestem in interior, dar nu aveam nici timpul necesar, nici dorinta de a face asta, fie sa aducem pe cineva deja pregatit de la concurenta. Acum, usor-usor, piata se reface. Despre clasa de mijloc am inceput sa vorbim de prin 2000 incoace. Noi am fost afectati foarte mult pentru ca am crescut extraordinar intr-un timp foarte scurt. Parerea mea este ca acum ne formam ca si clasa de mijloc. Spunem ca suntem afectati, dar inca mai avem de invatat.

CALIN ROTARUS, ARBOINTERACTIVE: In publicitate, asta se vede foarte bine pentru ca publicitatea este un fel de pshiholog al businessului. La noi criza a inceput in octombrie 2008.

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Noi nici nu avem educatia de a ne comporta in situatii de criza. Foarte multe falimente au avut loc din cauza unui management prost ale unor companii carora daca pana in 2008 aveai curajul sa le semnalezi ceva, nici nu te bagau in seama. Acestea sunt lucruri care acum s-au platit. Foarte multi antreprenori au luat credite de la banci pentru afacere, dar au bagat banii in imobiliare.

CALIN ROTARUS, ARBOINTERACTIVE: Deci, dumneavoastra ne spuneti ca avem o clasa de mijloc nu numai mica, dar acum este si inteleapta.

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Eu mai cred un lucru - ca foarte multi antreprenori si oameni dinamici au emigrat. Din punctul meu de vedere, ei sunt o baza foarte importanta a clasei de mijloc - oamenii cu idei, oamenii cu ambitii, dinamici, muncitori. S-au saturat si au plecat. Se estimeaza ca sunt vreo doua milioane de oameni pe afara.

FADY CHREIH, REGINA MARIA: 17.000 de medici din 2008 pana in 2010.

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Ei ar fi trebuit sa faca parte din clasa de mijloc.

IOAN MEZEI, STIHL ROMANIA: Cei care au plecat in Italia si Spania au plecat pe joburi nu foarte calificate. A fost sansa lor sa plece pentru ca economia noastra nu avea locuri de munca pentru ei.

FADY CHREIH, REGINA MARIA: Si cu ajutorul lor, Banca Nationala a reusit sa echilibreze balanta.

IOAN MEZEI, STIHL ROMANIA: Este foarte bine ca au plecat si ar fi foarte bine daca se vor intoarce candva. Important este si in ce masura antreprenorii romani sau angajatorii romani si-au schimbat mentalitatea in privinta angajatilor. Daca nu vei avea niste salarii bune, vei avea si productivitate mica. Economia Germaniei a reusit sa se restructureze prin taierea locurilor de munca unde valoarea adaugata era mica si prin crearea a sute de mii de locuri de munca cu valoare adaugata mare. Imi spunea un coleg din Germania ca la ei nu mai exista formatii care sa cante in restaurante pentru ca este foarte scump.

VALENTIN ILIE, COLDWELL BANKER: O sa va spun si eu un lucru care o sa va amuze - erau circa 4.000 de agentii imobiliare in Bucuresti. Acum mai sunt aproximativ 200.

TUDOR FURIR, PERNOD RICARD: Eu cred ca segmentul de multinationale a creat o clasa de mijloc pe care a si educat-o sa se comporte ca o clasa de mijloc.

VALENTIN ILIE, COLDWELL BANKER: Multe companii multinationale au fost si formatoare de antreprenori.

RAZVAN DIACONESCU, IMPULS LEASING: O mare parte din clasa de mijloc, cam 80%, vine din zona multinationalelor, numai ca aceasta clasa de mijloc ar trebui sa fie in jur de 60% dintr-o societate normala, capitalista din cadrul Comunitatii Europene.

CARMEN PELI, PELIFILIP: Este cam greu, avand in vedere ca jumatate din populatie este rurala.

CALIN ROTARUS, ARBOINTERACTIVE: Cred ca ar fi bine daca doar 6% ar face parte din clasa de mijloc, avand in vedere ca avem doar 4,5 milioane de angajati, dintre care sub 1,5 milioane sunt la stat. Segmentarea este foarte detaliata: avem urban si rural, dupa care avem urban mare si orasele cu peste 200.000 de locuitori, dupa care mai avem Bucurestiul, care iar este foarte segmentat. Toate segmentarile astea inseamna, in realitate, niste diferente foarte mari. Daca luam oamenii care au terminat o facultate si au intre 20 si 35 de ani, procentul celor care intra in clasa de mijloc este mare.

IOAN MEZEI, STIHL ROMANIA: Bucurestiul are probabil clasa de mijloc cu cea mai mare pondere din totalul populatiei din Romania.

CALIN ROTARUS, ARBOINTERACTIVE: In orasele cu 50.000-60.000 de locuitori e jale si nu stiu ce procent de clasa de mijloc avem acolo si daca trecem si in rural, lucrurile sunt si mai triste.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
clasa de mijloc,
romania,
economie
/cover-story/mai-are-romania-clasa-de-mijloc-8121084
8121084
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.