Mai are Romania clasa de mijloc?

Autor: Dorin Oancea Postat la 03 aprilie 2011 1861 afişări

Prea saraci pentru a fi bogati, prea bogati pentru a fi saraci, dupa cum bine a spus un intelept, membrii clasei de mijloc sunt coloana vertebrala a unei natii. Clasa de mijloc inseamna crestere economica, consum si antreprenoriat, reforme politice si schimbari institutionale. Un stat este sanatos si puternic din punctul de vedere social si financiar atunci cand clasa de mijloc reprezinta mai mult de jumatate din totalul populatiei. Romania a avut, in cea mai buna perioada a sa de dupa 1989, mult mai putini cetateni care sa se incadreze in standardele clasei de mijloc. Dar acum, dupa trei ani de criza, mai are Romania clasa de mijloc?

O definitie a clasei de mijloc nu exista. Mai precis spus, definitiile sunt adaptabile si interpretabile, in sensul ca un reprezentant al clasei de mijloc din tarile dezvoltate nu se compara cu unul din zonele emergente. La inceputul anului trecut revista The Economist saluta intrarea in clasa de mijloc a doua miliarde de oameni, proveniti din zona statelor in curs de dezvoltare. Cele doua miliarde ar fi fost saraci conform standardelor din tarile dezvoltate, dar un venit intre 3 si 10 dolari pe zi fac dintr-un chinez sau indian o persoana destul de instarita.

In contrapondere cu cele doua miliarde vine un alt numar, 35.000.000. Este numarul persoanelor care sunt amenintate de saracie din cauza crizei, conform estimarilor unor economisti de la Banca Mondiala, in Europa si Asia Centrala. Acest lucru reprezinta practic o anulare a castigului inregistrat in perioada 1998 - 2008, cand in jur de 50 de milioane de cetateni din Europa Centrala si de Est, precum si din spatiul ex-sovietic si Turcia au inregistrat o crestere a veniturilor suficient de mare incat sa intre in zona clasei de mijloc.

Pe de alta parte, a lega clasa de mijloc strict de bani si venituri este o greseala. Pentru a fi intr-adevar clasa de mijloc trebuie luate in calcul si alte atribute care fac din respectiva categorie sociala o componenta a progresului social si economic - ultimele sute de ani sunt graitoare, bancile centrale, asigurarile sociale si sistemul de pensii, revolutiile sau votul universal sunt creatiile clasei de mijloc. Definitiile oarecum clasice atribuie clasei de mijloc si o serie de caracteristici precum credinta in valorile burgheze, manierele, statutul scolilor terminate, zona sociala in care se misca. Chestiuni care intr-o forma sau alta nu se regasesc la noi: "Ceea ce cred ca inca nu avem este o cultura a clasei de mijloc, o autodefinire a constiintei de sine. Acum comportamentul este inca haotic si de multe ori deviant, fara o ordine si segmentare de obiceiuri, nazuinte si aspiratii. Poate acesta este si unul din motivele pentru care a devenit aproape o moda sa ne vaitam. Cand nu prea stii ce-ti doresti si cum sa ajungi acolo nici nu stii cand sa fii multumit ca ti-ai atins obiectivul", spune Anca Bidian, director executiv la compania de servicii bancare Kiwi Finance.

Omul de afaceri Marius Ghenea vede si diferente financiare. "In Romania clasa de mijloc incepe de fapt mult mai «jos» fata de alte tari europene, pentru ca veniturile minime sunt si ele mult mai jos decat aproape in orice alt stat european. Acest ecart de venituri se reflecta si in modul cum clasa de mijloc se manifesta in alte tari, fata de modul cum se manifesta in Romania. Apar astfel alte diferente care tin de implicarea sociala, de reprezentativitate, de contributia efectiva la producerea unei schimbari in bine."

In locul unei contributii efective, clasa de mijloc romaneasca pare sa prefere expectativa; cel putin asta este opinia think-tankului britanic Oxford Analytica. "Romanii din clasa de mijloc vad jocul politic ca pe un spectacol media vulgar, insa sunt prea apatici ca sa inlocuiasca partidele discreditate cu altele noi, care au o agenda ce-si propune rezolvarea problemelor." Oxford Analytica are o parere mai buna despre partidele din Romania chiar decat partidele in sine, dar perceptia asupra apatiei clasei de mijloc este corecta. Studiul, intitulat "System excludes the energetic and idealistic", spune ca aceia care detin valorile si energia pentru ca tara sa mearga intr-o directie mai buna sunt de obicei exclusi de la putere si multi cred ca este mai bine sa plece decat sa traiasca intr-o tara care stagneaza. Este cazul a 17.000 de medici din 2008 pana in 2010 si sunt numai o mica parte dintre cei ce au plecat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
clasa de mijloc,
romania,
economie
/cover-story/mai-are-romania-clasa-de-mijloc-8121084
8121084
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.