O elita pentru Romania

Postat la 22 februarie 2010 55 afişări

Romania are nevoie de o elita! Ba nu, Romania are o elita, dar aceasta s-a refugiat In turnuri de fildes In fata asaltului mediocritatii. Ba nu, noua elita se croieste acum din jocuri politice, interese financiare si notorietate televizata. Ba nu, elita romaneasca a studiat In strainatate si a ramas acolo, atrasa de decenta, siguranta si stabilitate.

Cum arata viitorul.

Am pomenit mai sus de Boston Brahmins si de familia Kennedy, dar nu trebuie sa uitam ca acum, in SUA, este presedinte Barack Obama - o derogare semnificativa de la conceptul WASP (White Anglo-Saxon Protestant), o revansa a modelului "self made man" in fata traditiei dinastiilor si un semnal ca definitia elitei se adapteaza vremurilor. Pentru unii, ascensiunea lui Obama este intr-adevar o revansa a modelului "self made man"; pentru altii, ea n-ar reprezenta decat tot o victorie a elitelor traditionale, care doar si-ar fi ales, ca sa le reprezinte interesele, un om mult mai potrivit cu vremurile.

In ce masura un "Obama al Romaniei" (expresie des folosita, dar niciodata pana acum incarnata de vreo personalitate) ar fi posibil? Si nu atat un Obama al Romaniei, dar o elita non-clientelara, de oameni capabili sa se afirme prin forte proprii si sa conduca Romania ?

"Cei ce obtin voturi nu sunt interesati sa creeze modele, repere, mode chiar", reflecteaza Mircea Diaconu. "Se fac modernizari ale statului si reduceri de orice, dar nimeni n-a pus pe masa vreo tinta strategica in raport de care sa faci aceste lucruri. Viitorul trebuie sa se bazeze pe valorile fundamentale, pe scoala, pe familie, pe credinta." Marius Ghenea crede ca va mai dura inca 10-15 ani pana cand asemenea elite se vor forma si se vor afirma cu adevarat. "Daca un grup de oameni hotarati reuseste sa stea impreuna macar cinci ani, fara sa se rontaie intre ei, putem face ceva. Nu ma pot crede elita, daca stau retras", spune si Mircea Cosea, ca raspuns la unul din cele mai raspandite moduri de a reactiona la agresivitate, intoleranta si ignoranta - retragerea "in propria lume" si aversiunea fata de implicare. "Trebuie sa producem proiect, sa provocam masa informa a societatii romanesti."

Marius Stancescu, in schimb, isi declara pesimismul: "Drumul catre o Romanie originala, distinsa ca natiune, real suverana si independenta s-a ratacit de mult. Intr-o perceptie globala, ceea ce face diferenta intre a-ti construi notorietatea si a te statua intre elitele natiunii este capacitatea de a te identifica cu proiectul national privind definirea identitatii de tara si de natiune". Astazi, din afara se vede cam asa, dupa Stancescu: sistem politic corupt, economie slaba, cu productivitate redusa si slab interes fata de cultura.

Mai multe povesti de succes autentice ar putea starni dorinta de ascensiune spre elita politica a societatii. Totul este ca un loc dobandit in elita sa depinda in mai mare masura de creativitatea, cultura si competenta individuala decat de bani si amicitia sau rudenia cu un potentat actual. E posibil?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/o-elita-pentru-romania-5588421
5588421
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.