O elita pentru Romania

Postat la 22 februarie 2010 55 afişări

Romania are nevoie de o elita! Ba nu, Romania are o elita, dar aceasta s-a refugiat In turnuri de fildes In fata asaltului mediocritatii. Ba nu, noua elita se croieste acum din jocuri politice, interese financiare si notorietate televizata. Ba nu, elita romaneasca a studiat In strainatate si a ramas acolo, atrasa de decenta, siguranta si stabilitate.

Ai carte, ai parte.

Poate mai mult decat mostenirea genetica si abilitatile intelectuale intrinseci, scoala si educatia in cadru institutional reprezinta principalul element care contureaza si determina formarea unei clase a elitelor. Sau, mai bine spus, transforma un om cu potential intr-unul care confirma si care poate, mai departe, sa contribuie la inradacinarea acestei clase privilegiate. La noi insa, scoala este vazuta ca un fel de calcai al lui Ahile, un subiect permanent controversat, cu varii lipsuri si metehne, unul din punctele slabe ale societatii. Nimeni nu vede invatamantul romanesc ca pe un cadru propice pentru cresterea si dezvoltarea unor elite, ci mai degraba ca pe un malaxor gata in orice moment sa inhibe tot ce in alte sisteme s-ar incuraja si ca un teren de experiment perpetuu pentru cine ajunge sa fie numit la carma ministerului.

Este unul dintre motivele pentru care tot mai multi tineri incearca sa plece la studii in strainatate si, dupa terminarea acestora sa ramana acolo. "Nu mai avem nicio universitate in primele o mie din Europa, iar tinerii foarte buni care obtin burse la scolile europene de top se pregatesc pentru a fi elite in alta parte decat in Romania", spune Marius Stancescu de la Riff.

"De ce trebuie sa aflam din ziare dupa nu stiu cati ani ca avem tineri romani in afara care iau premii la diverse concursuri sau au contributii importante in cercetare?", comenteaza Radu Boroianu, presedintele galeriilor de arta Artmark. "Ministerul Educatiei ar trebui sa fie in permanenta cu ochii pe ei, sa aiba contact cu ei. In nicio tara din lume nu se intampla asa ceva, sa se rupa orice legatura cu tinerii care pleaca." In legislatia 1996-2000, Radu Boroianu a fost senator liberal, apoi ambasador in Elvetia. Dupa ce a renuntat la diplomatie si la perioada care simtea ca "ii ofileste creativitatea", a deschis Galeria Artmark, cea mai ampla de pe piata romaneasca de arta si marketing cultural, cuprinzand casa de licitatie de opere de arta Artmark si doua galerii - Art Society, axata pe arta clasica si moderna, si Point Contemporary, specializata in promovarea artei contemporane tinere.

Recladirea sistemului de invatamant este absolut necesara si fara o astfel de reformare nu ne putem astepta sa vedem prea curand o clasa clara a elitelor romanesti. In termeni realisti, este putin probabil ca acest lucru sa se intample. Mentinerea sistemului in aceleasi limite, in speranta ca economia si societatea vor deveni la un anumit moment suficient de atragatoare pentru elitele romanesti, prea putin dornice sa se intoarca in tara, este insa perspectiva cea mai probabila. Fiindca niciodata nu sunt bani suficienti sau cand sunt, atunci se cheltuiesc prost si dupa criterii politizate. Autoritatilor le plac sa invoce insa mereu potentialul pe care il avem. "Faptul ca tot timpul ne ascundem dupa inteligenta creativa a elevilor nostri, care iau tot felul de premii, nu e relevant. Aceea arata doar potentialul. Eu, unul, sunt satul pana in gat de potentialitatile romanesti. Vreau sa vad devenirile romanesti. Ne imbatam cu apa rece tot spunand ce copii minunati avem. Bun, acesti copii devin si niste maturi minunati? Lasa in urma lor niste opere minunate? Nu! Pai, de ce?", se intreaba Boroianu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/o-elita-pentru-romania-5588421
5588421
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.