O elita pentru Romania

Postat la 22 februarie 2010 55 afişări

Romania are nevoie de o elita! Ba nu, Romania are o elita, dar aceasta s-a refugiat In turnuri de fildes In fata asaltului mediocritatii. Ba nu, noua elita se croieste acum din jocuri politice, interese financiare si notorietate televizata. Ba nu, elita romaneasca a studiat In strainatate si a ramas acolo, atrasa de decenta, siguranta si stabilitate.

Elitele sunt bataioase.

Aceasta este calitatea care le permite sa aiba un rol in societate. "Daca avem in vedere conceptia clasica, elite sunt nu doar valorile dintr-un domeniu sau altul, ci si cei care reusesc sa se constituie intr-un motor pentru societate, care isi dedica viata incercarii de a aduce catre valoarea lor intrinseca valoarea comunitatii", sustine Radu Boroianu. Altfel, fara aceasta vointa de a-si face cunoscute ideile si telurile, rolul lor isi pierde din importanta.

In aceste conditii, incercarile insistente ale unor oameni politici de a-si promova copiii in lumea politica ar trebui sa fie cel putin acceptabile, daca nu chiar laudabile. Boroianu argumenteaza insa ca astfel de situatii sunt recomandabile atunci cand si parintii au confirmat in domeniul respectiv. "Nu se poate pune problema familiei, atunci cand societatea nu este stabilizata, pentru ca atunci ajungem la rezultate ridicole. Felul in care astazi politicieni cu experienta mica si rezultate pitice incearca sa-si promoveze deja profesia lor noua in familie si sa-si ridice din cadrul familiei pe cei mai dotati dintre copii in a le continua nu se stie ce in politica e ridicol", crede Boroianu.

Fostul senator critica la fel de tare si lejeritatea oamenilor care ar putea sa devina elite, dar care aleg calea mai confortabila a blazarii si a multumirii cu mai putin. Daca ar fi sa numaram potentialitatile, Romania ar fi tara elitelor, numai ca intr-o lume normala, contabilizarea incepe de la ce s-a facut, nu de la ce ar fi putut sa se faca. Si la acest capitol stam destul de rau, pentru ca romanii, acolo unde s-au afirmat, s-au afirmat cu precadere in afara. "Noi am denumit elite oameni care sunt niste potentialitati extraordinare, dar care n-au fost in stare sa duca proiectul lor pana la capat. Si atunci ajungem sa vorbim mai curand de elite profesionale. Acestea nu si-au gasit locul, dar nici nu s-au straduit sa fie mai mult decat sunt, pentru ca aceasta cochetare continua cu viitorul - <sunt un om de valoare, astept sa vina societatea si sa ma puna pe un piedestal> - nu este deloc comuna notiunii de elita", considera Radu Boroianu.

Si in ceea ce priveste confirmarea ca atare a unui ins de elita, Mircea Cosea atrage atentia ca exista mai multe nuante. "Elita este astazi in pericol si pentru ca apar elemente care sunt spectaculoase, dar fara esenta. Spre exemplu, noi suntem foarte mandri ca la anumite festivaluri din strainatate, anumiti tineri romani iau anumite premii, dar nu spunem de fapt ca nu regizorul este premiat, ci subiectul, exotic cateodata, necunoscut si destul de interesant pentru un strain, al unei Romanii curioase. Mai tarziu, acesti regizori nu mai pot sustine ceea ce lumea a crezut ca sunt", e de parere Cosea.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/o-elita-pentru-romania-5588421
5588421
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.