O elita pentru Romania

Postat la 22 februarie 2010 55 afişări

Romania are nevoie de o elita! Ba nu, Romania are o elita, dar aceasta s-a refugiat In turnuri de fildes In fata asaltului mediocritatii. Ba nu, noua elita se croieste acum din jocuri politice, interese financiare si notorietate televizata. Ba nu, elita romaneasca a studiat In strainatate si a ramas acolo, atrasa de decenta, siguranta si stabilitate.

Intre Plesu si Marius Moga. O intrebare pe care nu o mai putem ocoli: ce elite are astazi Romania? Este un potential subiect de dispute din cauza dozei de subiectivism pe care o presupun posibilele raspunsuri. In tiparul clasic al elitei, adica in zona culturala, crede economistul Radu Limpede, partener la compania de consultanta EU Advisory, se incadreaza atat "boerii" de tipul istoricului Neagu Djuvara, dar si oameni ajunsi la excelenta in ultimii 50 de ani - Angela Gheorghiu, Gheorghe Zamfir, Tudor Gheorghe, Radu Beligan, Maia Morgenstern. Radu Limpede extinde zona elitelor pana la regizorii noului val din cinematografia romaneasca - Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, dar si la muzicieni, inclusiv cei din zona pop, de genul trupei Zdob si Zdub din Republica Moldova sau chiar al lui Marius Moga. "Imi pare rau ca din enumerare am trecut cu vederea zeci de artisti si intelectuali", adauga Radu Limpede, dupa parerea caruia, dintre scriitorii si publicistii grupati in jurul Editurii Humanitas si ai Institutului Cultural Roman, numai Andrei Plesu ar avea "tinuta morala de <boier al mintii>".

Pentru Marius Ghenea, zona elitei profesionale este inca in formare, la fel ca si cea politica. "Singurii membri eligibili ar fi, pentru zona politica, acei politicieni din partidele istorice care au fost inchisi in perioada comunista, numai ca foarte putini mai sunt in viata acum." Iar in ceea ce priveste elitele de afaceri, poate niste oameni de afaceri care au inceput afacerile in afara Romaniei, inainte de 1990, de exemplu Ion }iriac. Marius Stancescu il alatura pe ex-petrolistul Dinu Patriciu lui Ion }iriac in elita afacerilor, iar lista lui Radu Limpede este ceva mai mare, incluzand si numele lui Jean Valvis, al lui Florentin Banu, Florin Talpes, Radu Georgescu sau Adrian Porumboiu.

Un punct de vedere complementar il are Mircea Cosea, care evidentiaza elita economica care s-a grupat in jurul Bancii Nationale, "in jurul unui personaj de elita, dar si cu aplecare de Mecena, Mugur Isarescu, care a stiut sa adune in jurul lui oameni pe care i-a crescut, i-a stimulat, le-a dat posibilitatea sa devina cineva in lumea asta". Iar la randul lui, Isarescu s-a format ca discipol al unor personalitati ale profesiei economice, Costin Kiritescu si Costin Murgescu. Cosea vorbeste si de o elita ce se formeaza acum, de mare calitate, economistii intre 30 si 40 de ani, care nu apar in public si pe care nu-i incurajeaza nimeni. "Majoritatea au cursuri si in strainatate si in general se impart intre doua optiuni - fie sa traiasca la limita mizerabilului, cu un salariu de cadru universitar si sa-si dedice viata unor studii in general necitite de nimeni si sa aiba mici glorii la cursuri, cand, cu 10-20 de studenti, li se recunosc micile sclipiri, fie pleaca in companiile multinationale, unde dispar ca oameni de creatie. Sunt niste functionari care se rezuma la o leafa mai buna si un trai mai promitator", spune Cosea.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/o-elita-pentru-romania-5588421
5588421
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.