O elita pentru Romania

Postat la 22 februarie 2010 55 afişări

Romania are nevoie de o elita! Ba nu, Romania are o elita, dar aceasta s-a refugiat In turnuri de fildes In fata asaltului mediocritatii. Ba nu, noua elita se croieste acum din jocuri politice, interese financiare si notorietate televizata. Ba nu, elita romaneasca a studiat In strainatate si a ramas acolo, atrasa de decenta, siguranta si stabilitate.

Inainte de orice, vom face cuvenitele separatii: sigur ca a existat si exista o elita intelectuala romaneasca. Asa cum din punct de vedere sociologic apare si o elita politica sau una profesionala. Sigur ca trebuie facuta diferenta intre notorietatea obtinuta facil, prin dese, dar lipsite de substanta aparitii la televiziuni sau in tabloide si respectul si consideratia pe care le presupun o opera stiintifica, realizari artistice recunoscute sau performanta in afaceri masurata nu in numarul de masini sau opulenta biroului, ci in cresterea sanatoasa a companiei si respectul concurentei.

Societatea romaneasca are si artisti si creatori, si oameni de afaceri, si specialisti de marca. Cu toate acestea, o opinie apare destul de des: specialisti sau oameni obisnuti vorbesc despre nevoia unei elite romanesti, de la construirea acesteia la nevoia unei implicari solide in modelarea societatii. "Este mai mult decat evident ca Romaniei ii lipsesc elitele reale. Ca avem mai mult decat oricand nevoie de oameni competenti care sa administreze eficient si in echilibru relatiile sociale, politice si culturale", spune Marius Stancescu, presedintele companiei de servicii de afaceri Riff Holding.

Elitele, adauga omul de afaceri Marius Ghenea, sunt o masura a succesului si a viabilitatii unei comunitati. "Elita se formeaza in timp, iar din acest punct de vedere, mai ales in politic si economic, acolo unde ruptura din 1990 a fost aproape completa cu trecutul, va mai dura inca 10-15 ani pana cand se vor forma si se vor afirma cu adevarat elite", adauga Ghenea.

Definitia elitei, in opinia academicianului Constantin Balaceanu-Stolnici, este simpla: este vorba de "oameni cu performante superioare". Complicatiile apar in schimb la trasarea limitelor intre elita si restul societatii. Trebuie sa pornim, spune Balaceanu-Stolnici, de la ideea ca oamenii nu sunt egali, ca exista o varietate de exemplare umane determinate de trei mecanisme: cel genetic, mediul si educatia. Rezultatul actiunii celor trei mecanisme este personalitatea umana, cu toate aspectele sale psihologice, capacitatile si performantele la care poate ajunge, in functie de cunostinte, talent, educatie si experienta. Si daca abordarea academicianului Balaceanu-Stolnici se limiteaza la elita intelectuala, Mircea Diaconu extinde aplicabilitatea definitiei. "Nu vreau sa zic ca elite inseamna marii pictori, filozofi, actori sau scriitori, pentru ca nu-i adevarat. Sunt oamenii de mare calitate, care adauga in jurul performantei lor un halo de notorietate profesionala. Face parte din elita un mare medic care creste alti medici, nu un mare chirurg care taie ca un robot", spune Diaconu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/o-elita-pentru-romania-5588421
5588421
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.