O elita pentru Romania

Postat la 22 februarie 2010 55 afişări

Romania are nevoie de o elita! Ba nu, Romania are o elita, dar aceasta s-a refugiat In turnuri de fildes In fata asaltului mediocritatii. Ba nu, noua elita se croieste acum din jocuri politice, interese financiare si notorietate televizata. Ba nu, elita romaneasca a studiat In strainatate si a ramas acolo, atrasa de decenta, siguranta si stabilitate.

Societatea moderna, de la Revolutia Franceza incoace, este construita pe baza mediocritatii. Mediocritatea conduce, isi impune punctul ei de vedere; acesta este un fapt istoric, determinat de gandirea secolului luminilor, a liberalismului, a elitei burgheze ca o reactie fata de aristocratie, spune academicianul Balaceanu-Stolnici. (O paranteza: cum societatea romaneasca este sensibila la termeni, precizam ca termenul "mediocritate" nu ascunde niciun sens peiorativ. Pentru a linisti pe oricine, precizam ca inclusiv autorii acestui articol fac parte din mediocritate.) Pe de alta parte insa, pentru a-l parafraza pe Napoleon, fiecare ins poarta in rucsac bastonul de membru al elitei, numai sa vrea sa ajunga acolo. Dar a deveni elita presupune, pe langa gene bune, si o cantitate importanta de munca si invatatura.

Mircea Cosea remarca, in context, doua probleme in sistemul de invatamant. Unul ar fi pregatirea profesorilor, iar celalalt este legat de proasta dotare a bibliotecilor. In plus, cresterea de la an la an a numarului de locuri platite disponibile in universitatile din tara a dus la impamantenirea unei mentalitati bolnavicioase. Pentru banii pe care ii da facultatii, studentul se asteapta sa promoveze fara prea mult efort si bataie de cap. "Asta duce la degradarea relatiei dintre student si profesor. Oricum avem un invatamant de memorare, pentru ca profesorii batrani nu au reusit sa se adapteze noilor tendinte, iar cei tineri ii imita pe cei batrani. Inca se mai dicteaza la curs, iar la seminar se recita pe dinafara ce s-a dictat la curs. Astfel, oamenii din Romania sunt pregatiti in functie de nevoile de finantare a invatamantului si nu de nevoile de adaptare la piata", apreciaza Mircea Cosea.

Mihai Duduta a fost olimpic la chimie si era constient ca in facultatile din Romania ii va lipsi posibilitatea de a face cercetare. Si a ajuns student la cunoscuta Massachusetts Institute of Technology, MIT, unde participa la cursuri si lucreaza in laborator, uneori si cate 10 ore pe zi. Si, din pacate, Mihai Duduta nu este atras de Romania, nu vrea sa se intoarca in tara. Nu si-ar gasi de lucru, probabil, pentru ca vrea sa lucreze in cercetare, in dezvoltarea de noi materiale, in special cu impact in domeniul energiei, iar in Romania cercetarea este abia ingaduita, nicidecum finantata corespunzator sau incurajata. Si nu numai atat. Sa-l ascultam pe Duduta: "Vreau sa am o familie si vreau sa imi pot creste copiii intr-o tara in care sistemul educational e bun, au acces la locuri de joaca si poluarea in orase nu este atat de mare. Bineinteles ca sunt scoli private bune in Romania si ca exista cartiere luxoase in care toate aceste probleme par ca nu exista, dar nu sunt genul care vrea sa traiasca intr-un turn de fildes si sa ignore problemele din jur". In plus, adauga el cu idealism, "e o chestiune de mentalitate: n-as vrea sa locuiesc intr-o tara in care milioane de oameni citesc tabloide, pentru ca oamenii sunt needucati, ignoranti si extrem de intoleranti". 20% din colegii lui Duduta gandesc la fel.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/o-elita-pentru-romania-5588421
5588421
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.