O elita pentru Romania

Postat la 22 februarie 2010 55 afişări

Romania are nevoie de o elita! Ba nu, Romania are o elita, dar aceasta s-a refugiat In turnuri de fildes In fata asaltului mediocritatii. Ba nu, noua elita se croieste acum din jocuri politice, interese financiare si notorietate televizata. Ba nu, elita romaneasca a studiat In strainatate si a ramas acolo, atrasa de decenta, siguranta si stabilitate.

Critica si frustrare.

Limita dintre o viziune critica asupra societatii si a membrilor ei si una plina de frustrari este relativ fina, iar in cazul unora dintre cei care s-ar putea incadra cu usurinta in categoria elitelor, trecerea dintr-o barca in alta apare brusc, din motive clare: lipsa unui sprijin financiar, social, politic. Pasul imediat si cel mai facil este autoizolarea care, in mod inevitabil, duce la crearea unei serii de frustrari care, mai devreme sau mai tarziu, degenereaza in uzura morala. Or, in aceasta situatie, cu greu mai putem vorbi despre o elita. "Noi suntem intr-o situatie in care elitele, pentru a exista, si elitele intelectuale, pentru a fi cunoscute, au nevoie de sprijin politic. Societatea de dupa '90 nu a ajuns sa-si clarifice sistemul de valori in asa fel incat elitele sa fie in valoare prin meritele lor", spune economistul Mircea Cosea, fost ministru, fost europarlamentar si ex-director al Institutului National de Administratie.

Astfel de oameni sunt pusi in valoare, de obicei, prin apartenenta la un grup politic sau profesional si, in general, se unesc in jurul unor grupuri politice care sunt la un moment dat mai puternice, nu doar din punctul de vedere al promovarilor, dar si al finantarilor, astfel incat sa compenseze veniturile destul de scazute ale celor din categoria elitelor intelectuale. "Este si o explicatie a modului in care au derapat de la ceea ce inseamna elita anumite personaje din viata noastra culturala, economica. S-au compromis, cateodata, prin apartenenta prea talibanica la anumite grupuri politice si acest lucru i-a costat mult, pentru ca n-au reusit sa mai creeze nimic si aceasta compromitere a compromis si ideea de elita", sustine Cosea, care e de parere ca, in acest moment, elita intelectuala este in criza.

Lipsa de acceptare sau indiferenta pe care o manifesta mediile mai vizibile si mai puternice, cum ar fi mediul politic, reprezinta un motiv la fel de important care duce la frustrare. "In domeniul economic exista o elita incontestabila, care in cea mai mare masura s-a autoizolat, pentru ca nu mai are niciun fel de reactie de acceptare din partea decidentilor politici", considera fostul europarlamentar. El ii identifica pe specialistii care "defuleaza pe la televizor, in emisiuni de cate 20 de minute, in care nu apuca sa spuna decat doua vorbe, nu sunt ascultati, nu sunt luati in seama".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/o-elita-pentru-romania-5588421
5588421
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.