O elita pentru Romania

Postat la 22 februarie 2010 55 afişări

Romania are nevoie de o elita! Ba nu, Romania are o elita, dar aceasta s-a refugiat In turnuri de fildes In fata asaltului mediocritatii. Ba nu, noua elita se croieste acum din jocuri politice, interese financiare si notorietate televizata. Ba nu, elita romaneasca a studiat In strainatate si a ramas acolo, atrasa de decenta, siguranta si stabilitate.

Numele tatalui si al fiului. Tatal si fiul din familia Porumboiu au reusit sa se afirme, conform interlocutorilor nostri, in elita de afaceri si cea culturala: Adrian Porumboiu este unul dintre cei mai importanti proprietari de ferme si culturi agricole, Corneliu Porumboiu este unul din cei mai buni tineri regizori romani, multipremiat la Cannes. Despre "dinastiile de afaceri" din Romania, BUSINESS Magazin a publicat toamna trecuta un cover story, surprinzand efortul proprietarilor de mari businessuri din Romania de a-si pregati urmasii pentru preluarea mostenirii lor, de la Ion }iriac si Radu Enache, proprietarul Continental Hotels, pana la Octavian Radu sau Ovidiu Buluc, proprietarul Farmexim, a carui fiica, Isabelle Iacob, conduce reteaua de farmacii Help Net.

Pe langa astfel de stafete intre generatii, mai putem constata in societatea romaneasca un model, cel reprezentat de tinerii Elena Basescu si Honorius Prigoana, propulsati in politica de influenta si banii parintilor. In sprijinul lor, simpatizantii politici au vorbit de traditia dinastiilor politice Kennedy sau Bush. Contactati de BUSINESS Magazin, cei doi tineri nu au dorit sa discute pe tema elitei romanesti. Ce cred altii despre acest tip de ascensiune?

Zambind, si Constantin Balaceanu-Stolnici, si Mircea Diaconu spun ca "la fel faceau si Bratienii". Marius Ghenea vorbeste de rolul negativ pe care il are acest tip de ascensiune in stabilirea unei scari corecte de valori in societate. "Mentalitatea conform careia cei care ajung la un anumit tip de succes au relatii sau familia le-a aranjat parvenirea este foarte paguboasa pentru societatea noastra in ansamblu, pentru ca orice societate eficienta trebuie sa fie o meritocratie si trebuie sa fie perceputa ca o meritocratie."

"Politica este un mediu care cere, pe langa multe altele, si talent. Talentul politic este confundat, de multe ori, cu smecheria. Politica este un domeniu in care talentul iti da posibilitatea sa intrevezi o anumita situatie si sa o contracarezi sau sa o dezvolti, in functie de interesul tau. Atunci cand familiile incep sa se dezvolte in politica, se vor dezvolta si in economie si vor deveni magnati ai economiei prin clientelism politic", considera Mircea Cosea.

Gena elitismului inteleasa in acest mod nu a fost inventata nici de Traian Basescu, nici de Silviu Prigoana si nici macar de Bratieni. "In Imperiul Roman, fiecare senator avea clientela lui din care se ridicau viitorii oameni politici. O elita selecta o alta elita", spune Constantin Balaceanu-Stolnici. Acest gen de promovare s-a dezvoltat si in istoria Statelor Unite, mult inainte ca dinastiile Kennedy sau Bush sa devina un model de asumat pentru politicienii nostri. Boston Brahmins, First Families of Virginia sau Colonial Families of Maryland sunt grupuri de familii ce se trag din primii colonisti ai Noii Lumi, care au preluat nu numai cele mai bune terenuri, ci si fraiele vietii politice, economice sau culturale.

In Romania, vechile familii, crede Marius Stancescu, nu mai sunt de mult interesate decat de mostenirile imobiliare. "Cred ca Ion Ratiu a fost ultimul care ar fi putut genera un viitor mai bun Romaniei aflate la o rascruce de drum in urma Revolutiei de decembrie '89. Din pacate, era prea batran, prea singur impotriva tuturor, prea <britanic> pentru a fi credibil in fata unui popor care si-a ales de cele mai multe ori gresit soarta."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/o-elita-pentru-romania-5588421
5588421
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.