Exclusiv: El e urmasul lui Patriciu

Postat la 22 martie 2010 162 afişări

Numit la conducerea fostului imperiu al lui Dinu Patriciu, Saduokhas Atashovich Meraliyev vorbeste pentru prima data despre misiunea sa de a transforma Rompetrol dupa planurile KazMunaiGaz

Saduokhas Meraliyev vorbeste mult din gestica. Multe cuvinte pe care nu le rosteste sunt transmise prin zambete, gesturi ale mainilor sau modificari ale ritmului respiratiei. Ofteaza cand spune ca a avut mai multe intalniri cu reprezentantii guvernului, zambeste cand povesteste despre dorinta guvernului roman de a primi toti banii pentru obligatiuni si se asaza mai bine in scaun cand trebuie sa explice de ce planul pentru vanzarea operatiunilor non-core ale Rompetrol nu va mai fi pus in practica.

"Oamenii sunt diferiti", incepe Meraliyev, cu tonul unui povestitor profesionist; "Eu am crescut in fosta URSS, unde aveam o rafinarie care avea de toate: gradinite, scoli, spitale, clinici si toate facilitatile la un loc. Asa ca eu am aceasta mentalitate: as prefera sa pastrez totul in mainile noastre". CEO-ul Rompetrol spune ca a analizat in amanunt planul de restructurare aprobat in urma cu doi ani pentru Rompetrol Group. "Este pur si simplu un plan de restructurare care trebuie aplicat unei companii ajunse la dimensiuni impresionante, plan care ar fi fost oricum aplicat, dar care a fost putin grabit de conditiile de piata", spunea in 2008 Dinu Patriciu, explicand intentia de vanzare a activelor non-core ale Rompetrol, care ar putea aduce actionarilor 100 de milioane de euro. "Rompetrol este o treaba foarte complicata", spune Meraliyev, care a stabilit, la nivelul grupului, zece grupe de lucru, care analizeaza toate activitatile din grup; dupa cum explica Meraliyev, treaba acestor echipe este atat sa rentabilizeze ("avem 49 de entitati juridice in intreaga lume si trebuie sa le scadem numarul, sa crestem eficienta"), cat si sa spuna care dintre companiile non-core au logica in grup. Rentabilizarea prevede atat mutarea headquarter-ului (toate birourile Rompetrol se vor muta in cladirea City Gate de la Piata Presei Libere), care "va scadea costurile cu chiria", dar tot rentabilizare se numeste si treaba echipei care se ocupa cu incorporarea mai multor entitati juridice in una singura sau cu lichidarile de companii: din Albania, din Ecuador, din Oman sau Albania.

Miruna Suciu, partener in cadrul Musat & Asociatii, considera ca in Rompetrol sunt companii atractive, precum Rominserv, Palplast Sibiu, Iaifo Zalau sau Ecomaster: "Aceste active pot fi valorificate foarte bine in timp, dar trebuie privite in perspectiva".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/exclusiv-el-e-urmasul-lui-patriciu-5759740
5759740
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.