Exclusiv: El e urmasul lui Patriciu

Postat la 22 martie 2010 162 afişări

Numit la conducerea fostului imperiu al lui Dinu Patriciu, Saduokhas Atashovich Meraliyev vorbeste pentru prima data despre misiunea sa de a transforma Rompetrol dupa planurile KazMunaiGaz

Discutiile despre cele trei variante au fost cele care l-au determinat pe premierul Emil Boc sa declare in urma cu doua saptamani ca "exista un scenariu ca statul sa devina din nou majoritar la acea rafinarie". De cateva saptamani, presa a vorbit foarte mult despre aceste variante si despre cum vor influenta lipsa celor 600 de milioane de euro bugetul de stat. De asemenea, s-au facut multiple scenarii: Rompetrol ar putea ramane majoritar la Petromidia facand o majorare de capital, fara a rascumpara nicio obligatiune, dar poate rascumpara de la minimul de actiuni care i-ar permite sa ramana majoritar pana la jumatate din obligatiuni sau tot pachetul.

"Depinde doar ce vor ei cu adevarat: pot sa nu se complice avand statul actionar, dar poate ca, dimpotriva, considera statul partener", spune un antreprenor roman din industria petrolului.

Meraliyev este mirat de cat de mult se discuta despre aceste obligatiuni: "Nu e o chestiune atat de fierbinte. E o lege, dar cred ca devine fierbinte pentru ca timpul zboara". Pentru KazMunaiGas, totul a fost clar de la inceput, spune Meraliyev, amintindu-si ca la preluare compania a angajat "o multime de consultanti", iar "datoria nu a facut parte din suma finala platita de KMG pentru Rompetrol": "Domnul Patriciu ne-a vandut ceva, iar din acel ceva face parte si acest instrument hibrid. KMG a fost de acord, a cumparat 75% din Rompetrol cu 1,6 miliarde de dolari, apoi a mai cumparat inca 25%, excluzand datoriile. Desigur, au fost si niste (conturi- n.red.) escrow -, dar acest instrument hibrid a fost inclus in pret".

Mult mai fierbinte pare pentru Meraliyev subiectul actiunilor RRC. Chiar inainte de a incepe interviul cu BUSINESS Magazin, Meraliyev aflase ca Rompetrol are deja controlul asupra a 93,2% din actiunile RRC ("Mai avem un pic"), avand timp sa achizitioneze alte 1,5% pana pe 26 martie, cand expira termenul extins pentru achizitia de actiuni de la minoritari: "Depinde. Voi fi din nou sincer: nu a fost dorinta expresa a KMG sa cumpere tot pachetul de actiuni de la RRC. A fost insa obligatoriu, iar daca vom reusi sa atingem 95%, avem optiunea sa luam si restul; asa ca, daca vom atinge 95%, vom cumpara si restul si vom delista compania".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/exclusiv-el-e-urmasul-lui-patriciu-5759740
5759740
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.