Exclusiv: El e urmasul lui Patriciu

Postat la 22 martie 2010 162 afişări

Numit la conducerea fostului imperiu al lui Dinu Patriciu, Saduokhas Atashovich Meraliyev vorbeste pentru prima data despre misiunea sa de a transforma Rompetrol dupa planurile KazMunaiGaz

In discursul lui Saduokhas Meraliyev apar totusi cateva schimbari fata de declaratiile anterioare ale oficialilor KazMunaiGaz. n urma cu doi ani, directorul executiv al Trade House KazMunaiGaz, Temirlan Shaimerdenov, declara pentru jurnalistii romani ca "Rompetrol va rascumpara la timp obligatiunile si nu se pune problema ca statul sa redevina actionar la Rompetrol". n ianuarie, ministrul de finante, Sebastian Vladescu, declara ca este insa posibil ca statul sa devina din nou actionar la Rompetrol, "actualii actionari avand si opttiunea de a cumpara doar o parte din actiuni, conform contractului". Dupa o vizita in Kazahstan, si Traian Basescu a afirmat ca este necesar ca toate companiile din Romania sa isi respecte angajamentele si obligatiile. ntre timp, in presa incepea sa se scrie despre faptul ca Rompetrol ar putea sa nu plateasca integral obligatiunile.

"Am vazut multe speculatii in presa: ieri am citit ca kazahii nu au bani sa plateasca decat jumatate din pretul obligatiunilor. Eu tocmai m-am intors din Kazahstan de cateva zile si nu am auzit nimic acolo, ca am avea sau nu bani sa platim tot", spune ridicand din umeri Meraliyev. Ce stie inca CEO-ul Rompetrol este ca mai are sase luni pana trebuie facuta plata si trei variante: sa plateasca toti banii (571,3 milioane de euro), sa nu plateasca nimic si sa piarda pachetul majoritar, dar si o varianta intermediara: "Varianta intermediara inseamna sa platim partial. Proiectul a fost ratificat de parlament, toate cele trei variante sunt posibile, nu gresim cu nimic daca o alegem pe oricare. Asa ca ne-am intalnit cu reprezentantii guvernului si am dat toate cele trei variante de lucru catre KMG".

n acest punct, CEO-ul Rompetrol separa clar ce ar prefera fiecare parte implicata: "Guvernul ar fi fericit sa platim tot - nu am spus-o eu, a spus-o public Ministerul de Finante in mai multe randuri. De asemenea, ne-au trimis si mesaje directe. Au mai inteles insa si faptul ca e criza financiara, ca nu e usor pentru nimeni acum, asa ca am stabilit grupe de lucru cu KMG si cu Ministerul de Finante si discutam toate optiunile posibile. Noi am fi fericiti sa fim parteneri cu guvernul roman, pastrand insa pachetul majoritar la Petromidia. Mai este timp pana atunci, iar noi suntem intotdeauna deschisi la orice dialog sau negociere cu guvernul Romaniei".Meraliyev refuza sa spuna ce procent ar insemna aceasta plata partiala, motivand ca acest detaliu nu a fost inca stabilit: "Dar eu sunt destul de flexibil. E bine sa lucrezi singur, dar si sa fii partener cu guvernul e foarte bine. Aceasta e insa parerea mea personala. Desigur, vom da toate informatiile catre KMG care va lua decizia finala".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/exclusiv-el-e-urmasul-lui-patriciu-5759740
5759740
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.