Exclusiv: El e urmasul lui Patriciu

Postat la 22 martie 2010 162 afişări

Numit la conducerea fostului imperiu al lui Dinu Patriciu, Saduokhas Atashovich Meraliyev vorbeste pentru prima data despre misiunea sa de a transforma Rompetrol dupa planurile KazMunaiGaz

Viata reala despre care vorbeste CEO-ul Rompetrol inseamna munca pe teren: in rafinarie sau pe campuri petroliere, nu in birou. Cu toate acestea, cariera lui Meraliyev se petrece de cativa ani buni in birouri - in diverse pozitii de conducere in cadrul KazMunaiGaz, iar de doi ani la Bucuresti. Din martie 2008 a fost adjunctul lui Dinu Patriciu - care, dupa vanzarea pachetului majoritar din Rompetrol in 2007, a ramas CEO pentru inca aproape un an. Odata cu vanzarea ultimului pachet din Rompetrol, de 25%, Meraliyev a devenit CEO si responsabil de restructurarea Rompetrol.

Planul de restructurare a Rompetrol este putin spus pentru schimbarile care ar putea surveni in companie. Sfarsitul acestui an ar putea arata cu totul altfel pentru compania dezvoltata de Dinu Patriciu: statul ar putea deveni actionar la Petromidia, RRC ar putea fi delistata, iar planul de restructurare pe care compania il pregateste de aproape doi ani (care prevede renuntarea la activitatile secundare si cresterea capacitatii de rafinare si a numarului de benzinarii) ar putea suferi modificari odata cu intrarea Rompetrol in sfera KazMunaiGaz.

"Cu siguranta oficialii KazMunaiGaz si-au raspuns la toate intrebarile despre planurile pentru Rompetrol inainte de a cumpara compania, iar planul lor e destul de bine conturat", este de parere Codrut Pascu, directorul filialei locale a companiei de consultanta Roland Berger Strategy Consultants. Dana Dunel, care conduce divizia de energie din cadrul casei de avocatura Bostina si Asociatii, considera ca este normal ca toate planurile de viitor ale unei companii ce face obiectul unei tranzactii sa fie stabilite inca de la vanzare, iar cumparatorul sa vada exact cum va arata si unde se va duce in final achizitia sa. Asadar, schimbarile sau procesul de luare a acestor decizii par doar o chestiune de timp.

"Problema obligatiunilor nu a facut parte din suma finala platita pentru Rompetrol", "n aceste vremuri tulburi ar fi chiar o idee buna sa fim parteneri cu statul roman", "Nu a fost dorinta expresa a KMG sa cumpere tot pachetul de actiuni de la RRC, dar, daca tot s-a intamplat, il vom cumpara" si "Cel mai bine este sa pastram totul (companiile non-core - n.r.) in mainile noastre". Sunt cele patru declaratii ale lui Meraliyev care raspund, intr-o oarecare masura, celor mai fierbinti subiecte ale momentului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/exclusiv-el-e-urmasul-lui-patriciu-5759740
5759740
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.