Câţi bani pierd sau câştigă românii care vor să se îmbogăţească peste noapte

Autor: Ioana Matei, Anca Barbulescu Postat la 15 aprilie 2013 4683 afişări

Cazinourile, pokerul online şi offline, în cazinouri sau la turnee, păcănelele, pariurile sportive şi, nu în ultimul rând, loteria au însemnat anul trecut o afacere cumulată care depăşeşte,conform calculelor Business Magazin pe baza estimărilor din piaţă, 1,3 miliarde de euro, fără a pune la socoteală piaţa neagră despre care se presupune că tinde spre un miliard de euro.

Cristian Radu, managing associate al Ţuca Zbârcea & Asociaţii nu este însă de aceeaşi părere. El crede că ONJN nu va avea o influenţă majoră asupra industriei, fiind suplinită până acum de o altă instituţie, Comisia de Autorizare a Jocurilor de Noroc, subordonată Ministerului de Finanţe. Totuşi, oficiul ar putea influenţa sectorul online al jocurilor de noroc, unde nu există operatori autorizaţi tocmai din lipsa unui operator de monitorizare şi raportare. Înfiinţarea acestuia nu va însemna totuşi apariţia imediată a operatorilor autorizaţi de jocuri de noroc în online, explică avocatul, din cauza unor cerinţe pentru autorizare care nu sunt pe placul marilor operatori internaţionali.

O altă problemă ar putea fi încercarea ca ONJN să solicite date şi informaţii despre instituţii şi operatori economici: „Cred că s-a încercat timid formularea unui principiu care să ceară furnizorilor de internet şi instituţiilor bancare informaţii despre activitatea jucătorilor români pe site-urile de noroc neautorizate în România„. Iar dacă pentru offline nu se schimbă aproape nimic, iar pentru online ar putea să se schimbe totul, între cele două tabere câştigă cu siguranţă o a treia: „Acele societăţi interesate de organizarea jocurilor de tip bingo prin televiziuni„. Radu observă că la nivel european nu există o dorinţă de uniformizare la nivel de legi, acestea variind în funcţie de abordările etice ale diferitelor state.

O diferenţă importantă se observă în modalitatea de impozitare: „Dacă în România câştigurile sunt excesiv de impozitate, iar normele legale sunt confuze, în ţările în care industria este dezvoltată există un punct unic de impozitare la nivelul operatorilor, ei plătesc un procent din venituri, în timp ce câştigurile jucătorilor nu sunt impozitate„. Sistem care, după cum a observat avocatul, reduce dorinţa jucătorilor de a căuta site-urile ilegale. În plus, în alte state din Uniunea Europeană se recunoaşte caracterul total diferit al sectorului online faţă de cel offline, fiind înfiinţate autorităţi publice independente pentru cele două sectoare. Departe însă de noi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cati-bani-pierd-sau-castiga-romanii-care-vor-sa-se-imbogateasca-peste-noapte-10746131
10746131
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.