Câţi bani pierd sau câştigă românii care vor să se îmbogăţească peste noapte

Autor: Ioana Matei, Anca Barbulescu Postat la 15 aprilie 2013 4683 afişări

Cazinourile, pokerul online şi offline, în cazinouri sau la turnee, păcănelele, pariurile sportive şi, nu în ultimul rând, loteria au însemnat anul trecut o afacere cumulată care depăşeşte,conform calculelor Business Magazin pe baza estimărilor din piaţă, 1,3 miliarde de euro, fără a pune la socoteală piaţa neagră despre care se presupune că tinde spre un miliard de euro.

ONLINE SAU OFFLINE?„Pokerul este un adevărat fenomen care a explodat în ciuda crizei", observă Sorin Constantinescu. Câteva mii de români chiar au făcut o meserie din poker şi duc un trai decent din acest joc. Ionel Anton este numai unul dintre ei. După deja faimosul Daniel Negreanu, canadianul de origine română care a câştigat de-a lungul ultimului deceniu şi jumătate peste 16 milioane de dolari, Anton poate fi numit cel mai bogat român din poker. Şi-a început cariera la sfârşitul lui 2008, când a participat la un turneu în Ungaria şi a câştigat de atunci în total 1,93 milioane de dolari (aproape 1,5 milioane de euro), după cum reiese dintr-un clasament publicat de The Hendon Mob. Lovitura a dat-o însă de numai două ori, în anul său de glorie - 2011, când a plecat în ianuarie de la turneul PokerStars Carribean Adventure din Bahamas cu 1,35 de milioane de dolari şi apoi în iunie, când a câştigat puţin peste 428.000 de dolari la ediţia 42 a turneului World Series of Poker din Las Vegas.

La o distanţă de nici 50.000 de dolari de Ionel Anton se află Mihai Manole, al doilea cel mai mare jucător român de poker din lume după câştiguri. El joacă din 2006 la turnee din toată lumea şi a câştigat în total 1,89 milioane de dolari (1,45 milioane de euro). Cei doi sunt singurii români milionari în euro din poker, însă Dan Murariu, al treilea în clasamentul realizat de The Hendon Mob, are şi el câştiguri totale de puţin peste un milion de dolari (aproape 805.000 de euro) de la numeroase turnee de poker la care participă de la jumătatea lui 2007, întrucât deşi s-a apropiat considerabil de această sumă, nu a luat niciodată mai mult de 200.000 de dolari de la un asemenea turneu.

„Ca să devii profesionist şi să faci din poker o meserie e nevoie de o disciplină de fier. Trebuie să fii foarte riguros în această disciplină, să ştii matematică şi să nu îmbini pokerul cu alcoolul şi cu cluburile„, spune Sorin Constantinescu. „E un joc al minţii, unde 80% e ştiinţă şi restul noroc.„ La turnee e cel mai greu, spune omul de afaceri care are legătură cu domeniul jocurilor de noroc de mai bine de două decenii şi care, ocazional, joacă şi el poker. E greu nu doar pentru că în competiţie sunt zeci de mii de oameni, iar ca să ai câştiguri trebuie să te numeri între primii 10%, dar şi pentru că acolo, orice gest poate fi interpretat de ceilalţi jucători şi speculat. „Pokerul pe internet este mult mai simplu„, admite preşedintele Asociaţiei Cazinourilor din România. Cam 200.000 de români accesează cel puţin o dată pe săptămână un site de poker online din străinătate, de vreme ce româneşti în adevăratul sens al cuvântului nu există. Dintre ei, cei care intră zilnic şi joacă mai mult de câteva ore în speranţa unui câştig mare, dar şi pentru a face profesie sunt doar câteva mii, nu mai mult de 5.000.

Atracţia pentru câştigurile fabuloase şi totodată pentru păstrarea anonimatului au dus chiar la apariţia unor cursuri predate pe internet de unii dintre cei mai mari câştigători din poker. Alin Medeşan, de pildă, pe locul şase în clasamentul The Hendon Mob cu încasări de peste jumătate de milion de dolari de la turnee, face deja de ceva timp acest lucru. „Am un elev de care mă ocup zi de zi şi probabil voi mai primi încă patru, iar de două ori pe lună desfăşor online sesiuni de discuţii în cadrul cărora le fac începătorilor o introducere în pokerul de turneu, la care participă între 30 şi 50 de oameni„, spune Medeşan. Admite însă că îi este totuşi destul de greu să facă acest lucru. „Pokerul este o meserie full-time, îţi ocupă tot timpul, dar pe de altă parte îmi doresc să cresc nivelul de poker din România."

Industria pokerului este însă una destul de gri şi puternic disputată. Zona online este imposibil de cuantificat, mai ales câtă vreme nu există site-uri româneşti, iar pasionaţii accesează marile site-uri internaţionale pentru a juca poker pe internet. Acolo se duc, potrivit mai multor estimări din piaţă, în jur de 500 de milioane de euro, bani cheltuiţi pe jocuri de noroc online în afara ţării care, din cauza imposibilităţii de a măsura cu exactitate câţi români joacă pe astfel de site-uri străine şi ce sume joacă, nu pot fi în niciun fel impozitaţi.

„Nu există poker online românesc, pe de-o parte pentru că legislaţia este foarte dificilă şi limitează potenţialul, iar pe de altă parte pentru că a porni un site de poker nu este tocmai floare la ureche„, spune Cristian Pascu, preşedintele executiv al Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România, care reprezenta până acum câţiva ani interesele întregii industrii de noroc, dar care acum se ocupă doar de sectoarele aparatelor de jocuri de noroc şi bingo. Crearea unui asemenea site presupune o investiţie uriaşă în numeroase servere, un sistem foarte bine pus la punct de control, un nivel sporit de securitate, ca să nu mai vorbim de marketing şi promovare încât românii care merg pe site-urile străine să fie motivaţi să rămână pe site-uri româneşti.

„Cu siguranţă că există potenţiali investitori, dar pentru că nu au puterea financiară a celor străini şi nici nu au garanţia că românii îi vor prefera în defavoarea străinilor au oarecare reţineri să intre în această afacere„, mai spune Pascu. Cu alte cuvinte, inclusiv concurenţa neloială sperie posibilii investitori în domeniu, pentru că, spre deosebire de străinii care atrag jucătorii români, ei ar fi obligaţi să plătească taxe pentru licenţă şi impozite. „Se tot discută la nivel european proiecte prin care să se impună ca banii pentru poker online să vină şi să rămână în statul de provenienţă al operatorului, dar până nu va fi aprobată o lege în acest sens, situaţia nu se va schimba", potrivit lui Cristian Pascu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cati-bani-pierd-sau-castiga-romanii-care-vor-sa-se-imbogateasca-peste-noapte-10746131
10746131
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.