Cat va fi cursul leu - euro in vara?

Postat la 01 februarie 2010 101 afişări

Probabil va mai aduceti aminte de estimarile de vara trecuta ale bancherilor despre felul cum se va misca leul pana la sfarsitul lui 2009 - departe de temutul prag de 5 lei pentru un euro, dar si de neverosimilul 3 lei pentru un euro, al verii lui 2007. Acum, pentru urmatoarea jumatate de an, majoritatea bancherilor prevad o relativa acalmie pe frontul cursului, care va continua sa oscileze in jur de 4-4,1-4,2 lei/euro, asteptand iesirea din recesiune. Diavolul ramane insa, ca de obicei, in detalii.

Aceste divergente se reflecta si in prognozele institutiilor financiare: daca FMI, de pilda, crede posibila o crestere economica de 1,3% pentru Romania in acest an, o agentie de rating ca Moody's se dovedeste neasteptat de optimista, vorbind de o crestere de 2,3% pentru Romania si de o viitoare imbunatatire a ratingurilor pentru tari lovite brutal de criza anul trecut - Ungaria si tarile baltice. Florian Libocor (BRD) apreciaza ca si ratingul Romaniei se va ameliora: "Cu un deficit de cont curent corectat agresiv in 2009 (corectie care a inceput inca din primul trimestru al anului 2008), o datorie publica a statului mult sub nivelul altor state emergente din regiune si confortabil incadrata in limita criteriilor Tratatului de la Maastricht (29% in prezent, mult sub plafonul cerut de 60% din PIB, n.red.) si o dinamica a procesului de creditare aproape de stagnare (trebuie spus si ca raportul credit neguvernamental la PIB este inca mic), ratingul Romaniei nu doar poate, dar trebuie sa revina in acest an la nivelul investitional, cu perspectiva pozitiva". Deficitul de cont curent estimat pentru 2009 a fost de 4,5% din PIB, fata de 11,8% din PIB in 2008.

Chiar daca alte analize au in vedere o crestere economica mult mai mica sau chiar o stagnare, dintre bancherii care au raspuns intrebarilor BUSINESS Magazin, nimeni nu mai crede posibila o continuare a declinului si in 2010. Saxo Bank estimeaza o crestere de 0,5%, ING de 1,6% ("o mare parte din productia sectorului industrial este destinata exportului, deci vedem cresterea sustinuta de revenirea activitatii la nivel global", explica Vlad Muscalu), in timp ce Melania Hancila, directorul departamentului de cercetare si strategie de la Volksbank, afirma ca economia ar putea creste cu 1,5% in conditiile unei performante pozitive a industriei, a serviciilor financiare si a exporturilor.

Reprezentantii Intesa Sanpaolo Bank considera ca "ar putea fi relativ usor sa atingem si sa depasim cifra mentionata de FMI", adaugand insa ca esential pentru dezvoltarea viitoare va fi cat de mult spatiu de crestere economica se va crea prin cresterea productivitatii muncii. Dupa Georgiana Constantinescu, research & publishing specialist la Credit Europe, principalele motoare de crestere vor fi revigorarea exporturilor, in baza cererii de pe pietele europene, si atragerea de investitii straine directe. Riscuri? "Evident, o evolutie negativa si punerea in pericol a tintelor stabilite cu FMI ar genera aversiune la risc si retragerea de fonduri, dublata de scumpirea lor pe pietele internationale", raspunde Meral Omer.

Relansarea pietelor externe, in special in zona euro, va juca insa rolul esential, in opinia lui Lucian Anghel (BCR); la aceasta se vor adauga conditiile meteo, daca vor fi propice pentru anul agricol, precum si modul in care vor continua lucrarile de infrastructura sau alte obiective majore lansate in executie de catre stat. n fine, Florin Constantinescu, dealerul Carpatica, afirma ca or sa ne ajute cel mai probabil exporturile, romanii din strainatate si cursul de schimb, care pana acum a franat importurile excesive. Rezumand, cum o face economistul-sef al Raiffeisen, Ionut Dumitru, "orice cifra de crestere a PIB cuprinsa intre 0% si 2% pare plauzibila in acest moment".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cat-va-fi-cursul-leu-euro-in-vara-5463254
5463254
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.