Cat va fi cursul leu - euro in vara?

Postat la 01 februarie 2010 101 afişări

Probabil va mai aduceti aminte de estimarile de vara trecuta ale bancherilor despre felul cum se va misca leul pana la sfarsitul lui 2009 - departe de temutul prag de 5 lei pentru un euro, dar si de neverosimilul 3 lei pentru un euro, al verii lui 2007. Acum, pentru urmatoarea jumatate de an, majoritatea bancherilor prevad o relativa acalmie pe frontul cursului, care va continua sa oscileze in jur de 4-4,1-4,2 lei/euro, asteptand iesirea din recesiune. Diavolul ramane insa, ca de obicei, in detalii.

"n fapt, consider ca Europa de Est are in prezent un potential de crestere net superior tarilor vestice pentru urmatorii 7-10 ani", pluseaza Ovidiu Dumitrescu, managerul pentru piete de capital al OTP Bank Romania. Acest potential ar fi constientizat si de investitorii care de la inceputul anului s-au manifestat asa de optimist fata de unele tari din regiune - Polonia, Ungaria si Romania, ai caror indici bursieri s-au apreciat cu 2-10% de la inceputul anului, in timp ce unele dintre monedele regiunii s-au apreciat in raport cu euro (zlotul - de la 4,01 la 4,05 pentru un euro, leul - de la 4,2 la 4,1). Ar fi deci o ratiune pentru care OTP se asteapta la o relativa stabilitate a cursului, in intervalul 4,1-4,3. n privinta raportului leu/dolar, e de remarcat o oarecare apreciere a dolarului fata de celelalte valute, pe masura ce economia SUA isi revine, insa "aici volatilitatea este mai mare". Florian Libocor de la BRD crede totusi ca perspectiva unei reveniri a economiei SUA nu e deloc consistenta, asa incat ramane la parerea ca raportul leu/dolar va continua sa ramana sub 3, in palierul 2,7-2,8.

Intorcandu-se la evenimentele din Romania, Arend Kapteyn, economist-sef pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa la Deutsche Bank, apreciaza ca instalarea noului guvern, adoptarea bugetului pe 2010 si continuarea programului cu FMI fac ca Romania "sa castige o fereastra de inca 3-4 luni in care totul pare sa se miste in directia corecta". Principala preocupare a analistului ar fi doar o eventuala contagiune din partea bancilor grecesti, in conditiile problemelor din economia elena, catre bancile din Romania, sub forma unor reduceri ale fluxurilor de capital. n raportul despre Romania remis BUSINESS Magazin, Kapteyn anticipeaza o depreciere spre 4 lei/euro in 3 luni si ca atare recomanda investitorilor sa-si mentina pozitiile short pe leu (sa aiba in vedere vanzarea de lei) in acest orizont de timp.

Ce se va intampla dincolo de aceste trei luni? Dorin Cojocaru, fost bancher si actualmente manager al firmei de consultanta DTD Team Advisory Services, clasifica riscurile legate de moneda nationala pe trei paliere: primul este cel al "scenariilor speculative initiate si coordonate de o serie de institutii financiare externe", pe termen scurt (1-3 luni); al doilea este legat de un optimism nejustificat asupra evolutiei economiei in 2010 si in urmatorii 2-3 ani, care ar slabi motivatia autoritatilor de a optimiza costurile bugetare si de a merge inainte cu un program de investitii in infrastructura; al treilea tine de o posibila reducere peste asteptari a vanzarilor din retail, tinand cont ca restrangerea de pana acum a consumului a priit balantei de plati si dezinflatiei, dar a avut efecte dure asupra economiei reale, respectiv a companiilor confruntate cu blocajul financiar.

In privinta optimismului nejustificat pe care il are in vedere Dorin Cojocaru, e de notat ca nu numai peisajul economiei romanesti, dar si cel al economiei europene si americane raman inca greu de interpretat. Sunt economisti care se tem de un nou val al crizei, iminent atunci cand statele vor inceta sa mai sustina bancile; sunt altii ferm convinsi ca tot ce-a fost mai rau a trecut si ca relansarea se va propaga rapid de la pietele dezvoltate spre cele emergente.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cat-va-fi-cursul-leu-euro-in-vara-5463254
5463254
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.