Cat va fi cursul leu - euro in vara?

Postat la 01 februarie 2010 101 afişări

Probabil va mai aduceti aminte de estimarile de vara trecuta ale bancherilor despre felul cum se va misca leul pana la sfarsitul lui 2009 - departe de temutul prag de 5 lei pentru un euro, dar si de neverosimilul 3 lei pentru un euro, al verii lui 2007. Acum, pentru urmatoarea jumatate de an, majoritatea bancherilor prevad o relativa acalmie pe frontul cursului, care va continua sa oscileze in jur de 4-4,1-4,2 lei/euro, asteptand iesirea din recesiune. Diavolul ramane insa, ca de obicei, in detalii.

De un curs realist situat undeva la 4,2 lei/euro vorbesc si Meral Omer, director de trezorerie al Libra Bank, Laurentiu Ovesea, dealer in cadrul trezoreriei Bancii Italo-Romena, respectiv Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank. Aceasta din urma considera ca anul ar putea sa se si incheie la acest nivel de 4,2, pentru ca pe termen mai lung sa se indrepte spre o apreciere reala pe termen lung, odata cu redresarea economiei si convergenta cu zona euro, in care Romania spera sa se integreze in 2015. Si, cu mici exceptii, la intervalul 4,1-4,3 se opresc majoritatea bancherilor si a analistilor chestionati de BUSINESS Magazin despre evolutia cursului.

Nuantele intervin insa acolo unde bancherii insista mai mult pe ceea ce se poate intampla pe termen foarte scurt si pe volatilitatea posibila a cursului, ca efect al unor factori mai mult sau mai putin previzibili ce actioneaza asupra leului. Din seria celor mai putin previzibili, avand in vedere ca au legatura practic cu orice, de la situatia din pietele de origine ale investitorilor si pana la ce se intampla cu fiecare economie din spatiul est-european, fac parte speculatiile pe curs. Laurentiu Ovesea de la Italo-Romena considera chiar ca, daca e sa puna in balanta elementele care pot influenta cursul, 50% ar conta factorii interni si 50% "cei externi - speculativi". Pentru Catalina Molnar, senior economist la RBS Bank Romania, aprecierea leului se justifica prin randamentele ridicate la leu, care atrag investitorii, imbunatatirea perceptiei despre Romania dupa ce tensiunile politice s-au calmat si dupa ce a revenit increderea ca acordul cu FMI va continua, ca si prin sentimentul favorabil in general monedelor din tarile emergente.

Numai ca, dupa cum am vazut, leul s-a apreciat si in conditii de scadere a dobanzilor, ba chiar dupa ce BNR a redus dobanda de politica monetara in ianuarie, ceea ce indica evident speculatii de moment si mai putin o tendinta profunda. Ca atare, "de durat nu cred ca o sa dureze mult, cam 1-2 luni, iar apoi cursul va reveni pe la 4,2-4,25", dupa opinia lui Florin Constantinescu, dealer al Bancii Carpatica. Explicatia lui Lucian Anghel, economist-sef al BCR, este ca o apreciere de durata a leului e greu de imaginat in lipsa unei cresteri semnificative de productivitate si a capacitatii economiei de a exporta volume importante de bunuri si servicii cu valoare adaugata mare. "Pentru prezent, leul are nevoie de stabilitate, iar aceasta inseamna o evitare atat a presiunilor de depreciere, cat si a celor de apreciere bazate exclusiv pe tranzactii speculative", adauga Anghel.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cat-va-fi-cursul-leu-euro-in-vara-5463254
5463254
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.