Cat va fi cursul leu - euro in vara?

Postat la 01 februarie 2010 101 afişări

Probabil va mai aduceti aminte de estimarile de vara trecuta ale bancherilor despre felul cum se va misca leul pana la sfarsitul lui 2009 - departe de temutul prag de 5 lei pentru un euro, dar si de neverosimilul 3 lei pentru un euro, al verii lui 2007. Acum, pentru urmatoarea jumatate de an, majoritatea bancherilor prevad o relativa acalmie pe frontul cursului, care va continua sa oscileze in jur de 4-4,1-4,2 lei/euro, asteptand iesirea din recesiune. Diavolul ramane insa, ca de obicei, in detalii.

La fel de remarcabila e si continuitatea cu prognozele de vara trecuta. Raportat la cursul de 4,2282 lei/euro, inregistrat in ultima zi a lui decembrie 2009, cele mai corecte "pariuri pe curs" pentru sfarsitul anului trecut le-au facut, vara trecuta, Credit Europe Bank (4,20-4,25 lei/euro), Banca Transilvania (4,25 lei/euro), Libra Bank (4,25-4,30) si Bancpost (4,1-4,3), in conditiile in care nici celelalte banci n-au fost insa foarte departe de cursul corect. nca o data, explicatia tine de planurile distincte in care poate fi considerata moneda nationala: daca la suprafata se vede mai intotdeauna o economie devastata de crize financiare ori politice si vulnerabila la fuga sau la navala capitalului speculativ, in profunzime se vad stalpii de sustinere - prudenta BNR, acordul cu FMI, apartenenta la UE si perspectiva convergentei cu zona euro.

Asadar, pare sa fie lectia bancherilor, daca in anul de groaza 2009 n-au pus raul inainte, cu atat mai putin ar avea de ce s-o faca acum. Vom vedea la vara daca au sau nu dreptate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cat-va-fi-cursul-leu-euro-in-vara-5463254
5463254
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.