Cat va fi cursul leu - euro in vara?

Postat la 01 februarie 2010 101 afişări

Probabil va mai aduceti aminte de estimarile de vara trecuta ale bancherilor despre felul cum se va misca leul pana la sfarsitul lui 2009 - departe de temutul prag de 5 lei pentru un euro, dar si de neverosimilul 3 lei pentru un euro, al verii lui 2007. Acum, pentru urmatoarea jumatate de an, majoritatea bancherilor prevad o relativa acalmie pe frontul cursului, care va continua sa oscileze in jur de 4-4,1-4,2 lei/euro, asteptand iesirea din recesiune. Diavolul ramane insa, ca de obicei, in detalii.

n schimb, creditarea nu va fi un motor de crestere, "mai ales ca ne asteptam in continuare la falimente si somaj in crestere, ceea ce afecteaza perceptia bancilor fata de riscul de contrapartida", sustine Catalina Molnar de la RBS Bank - si nici cererea de credite nu va fi neaparat mai mare, din aceleasi motive. "Nici macar in tarile dezvoltate (a se vedea zona euro), unde dobanzile sunt foarte mici, creditarea nu s-a revigorat substantial, continuand in termeni anuali sa se contracte", adauga Ionut Dumitru de la Raiffeisen. Replicand criticilor implicite la adresa reticentei bancilor de a mai da credite in economia reala, Ovidiu Dumitrescu, managerul pentru piete de capital al OTP Bank Romania, noteaza ca "reducerea drastica a creditarii este o <nota de plata> a suprasolicitarii acestor resurse de catre agentii economici, in perioada dinaintea crizei, nu doar in tara noastra, ci si in strainatate". Cat despre perspectiva creditarii, Melania Hancila de la Volksbank se asteapta ca aceasta sa isi revina lent, cu un ritm de crestere in jur de 5% in 2010, iar Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit }iriac Bank, estimeaza o majorare a creditarii cu 5,5%. Conform datelor BNR, creditul privat in lei a scazut anul trecut cu 9% in termeni reali, iar creditul in valuta s-a redus cu 1%.

Din unghiul consultantului, problema relatiei intre banci si economia reala se pune un pic diferit - pe de o parte, considera Dorin Cojocaru, reluarea creditarii ar necesita si o schimbare a atitudinii si a modului de analiza a riscului din partea bancilor, asa incat vor avea de castigat in cele din urma bancile care vor reusi "o noua abordare a analizei si a deciziei de creditare"; pe de alta parte, chiar daca e de asteptat o coborare a dobanzilor ce va facilita accesul la imprumuturi, Cojocaru spune ca sistemul bancar va incerca sa mentina cat mai mult timp diferenta dintre dobanzile active si pasive, spre a-si asigura profitabilitatea. {i "in continuare vor aparea pierderi in sistemul bancar in zona de retail, constructii si comert, fapt ce va crea o presiune deosebita asupra diferentei de dobanda".

Prin urmare, s-ar spune ca evolutia cursului va depinde de un numar atat de mare de variabile si ca ponderea acestora e asa de greu de cuantificat (intr-adevar, parerile bancherilor sunt foarte impartite in privinta a ceea ce va conta cel mai mult pentru mersul cursului), incat prognozele au devenit mai greu de formulat ori cel putin mai divergente decat anul trecut. n realitate insa, "pariurile pe curs" pentru urmatoarele sase luni (un exercitiu pe care bancherii l-au facut la fiecare jumatate de an, la solicitarea BUSINESS Magazin) sunt destul de apropiate in jurul cifrei de 4, cu un minim de 3,95 (Volksbank) si un maxim de 4,25 (ING Bank).

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cat-va-fi-cursul-leu-euro-in-vara-5463254
5463254
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.