Business Magazin face retrospectiva a 20 de ani de capitalism

Postat la 01 decembrie 2009 573 afişări

In urma cu 20 de ani aveam saracie multa, granite inchise, spectacole omagiale si activisti zelosi; acum avem multinationale, supermarketuri, libertatea de a calatori si acelasi gen de activisti zelosi. La mijloc, natia romana si o intrebare: unde a ajuns Romania dupa 20 de ani de capitalism si spre ce ne indreptam de acum incolo?

Iar daca e sa ne raportam la lideri, spectacolul necontenit al maruntelor dispute politice apare obositor si primitiv, insa el e o manifestare si un pret al democratiei, care trebuie platit. Dupa cum remarca Robert Maxim, CEO al firmei de consultanta Ensight, in ultimii cinci ani a existat "o masa critica doritoare de schimbare, masa critica ce a votat masiv la referendumurile pentru vot uninominal si parlament unicameral; este clar ca aceasta masa critica nu gaseste satisfactie deplina in niciun partid politic". Probabil ca aceasta categorie de cetateni, care corespunde cu clasa de mijloc, de oameni ce au calatorit in strainatate, au o instructie solida, un nivel de trai care ii apara de orice nostalgie pentru un trecut nedemocratic, iar unii dintre ei sunt lideri ai comunitatii de business, isi vor produce in cele din urma propriii lideri politici. Deocamdata, cert e ca ceea ce am castigat la Revolutie nu mai poate fi luat inapoi de nimeni, iar aceasta conteaza cel mai mult. "Eu am fost student in celalalt regim si ma uit la nepotii mei - au burse la Londra, pentru ei sa mearga la Paris in weekend e foarte usor. Noi daca voiam sa mergem la Paris trebuia sa ne pregatim o viata, daca apucam macar sa plecam! Sunt alte deschideri si alta generatie, ceea ce este un lucru bun", remarca Emilian Dobrescu, reprezentant general al furnizorului austriac de zahar Agrana in Romania.

Si poate ar trebui sa incheiem aceasta privire spre trecut si deopotriva spre viitor cu un raspuns la o intrebare pe care am adresat-o tuturor interlocutorilor BUSINESS Magazin care au acceptat sa schiteze pentru noi un bilant al acestor 20 de ani - ce ar fi schimbat daca ar fi s-o ia de la inceput cu ceea ce stiu acum. Un raspuns frust si sintetic l-a dat Vasile Armenean, actualul proprietar al firmei de inghetata Betty Ice, un om care acum 20 de ani muncea in Austria, iar cand a inceput Revolutia era la serviciu, asculta Europa Libera si a fost atat de emotionat, incat "a stricat tot ce facuse in trei zile". "De-as fi tanar ca inainte si cu mintea mea de-acum… asta ar fi ideal, dar e imposibil. Eu n-am regrete in acest sens, iar despre noi ca tara cred ca am avut noroc mare ca am intrat in Europa si in NATO. Celelalte sunt pe planul secund si le rezolvam noi cu timpul", rezuma el. Sau, cum spune Florin Talpes: "Eu personal nu regret trecutul. Invat din el".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/business-magazin-face-retrospectiva-a-20-de-ani-de-capitalism-5138216
5138216
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.