Business Magazin face retrospectiva a 20 de ani de capitalism

Postat la 01 decembrie 2009 573 afişări

In urma cu 20 de ani aveam saracie multa, granite inchise, spectacole omagiale si activisti zelosi; acum avem multinationale, supermarketuri, libertatea de a calatori si acelasi gen de activisti zelosi. La mijloc, natia romana si o intrebare: unde a ajuns Romania dupa 20 de ani de capitalism si spre ce ne indreptam de acum incolo?

Aproape la unison, managerii si oamenii de afaceri considera ca unul din marile esecuri ale Romaniei capitaliste este agricultura. Vasile Iuga de la PricewaterhouseCoopers crede ca "o lege profund morala, ca aceea a restituirii, cu toate limitarile ei, nu a fost insotita de incurajarea concentrarii terenurilor agricole in exploatatii rentabile, ceea ce a dus la subutilizarea potentialului tarii". "Agricultura imi pare domeniul economic cel mai grav afectat dupa 1989", spune Andreea Paul (fosta Vass), lector la ASE si fost consilier economic al premierului Boc. "Daca pe vremea comunismului lumea muncea in CAP-uri, se fura cam jumatate din productie si ridicau apoi cam alte 30% din productia recoltata oficial, nu puteai totusi vorbi despre terenuri nelucrate", comenteaza Andreea Paul.

Marius Ghenea considera ca domeniile in care Romania a stagnat sau chiar a regresat semnificativ sunt tocmai acele domenii care sunt indici de baza in determinarea calitatii vietii intr-o tara: educatia, care a regresat semnificativ fata de perioada comunista; sistemul de sanatate, care, oricat de subred ar fi fost in 1989, a regresat si el de atunci incoace; rata infractionalitatii a crescut, ca si numarul de accidente rutiere, proliferarea drogurilor devine si ea o problema. Nu in ultimul rand, in ultimii 20 ani a scazut in mod constant numarul metrilor patrati de spatii verzi pe cap de locuitor, atat in marile orase, cat si in general in tara. "Nu aceasta este Romania in care vrem sa traiasca in viitor copiii nostri", afirma Ghenea.

"Sunt patru mari domenii care au avut de pierdut in ultimii 20 de ani: educatia, justitia, agricultura si sistemul de sanatate. Poate ca pe vremea lui Ceausescu nu aveam toate medicamentele pe care le avem acum, dar macar sistemul de asigurari sociale era mai eficient", crede Radu Furnica, presedintele Leadership Development Solutions.

Comertul, in schimb, si consumul au fost, alaturi de zona imobiliara, motoarele cresterii economice. De la o tara plina de alimentare goale, Romania s-a colorat acum cu sute de magazine moderne care au ajuns sa ruleze 43% din valoarea bunurilor de larg consum in primele sase luni ale acestui an, conform datelor GfK, obtinute in urma cercetarii pe un esantion reprezentativ la nivel national. Aceasta pondere este mai mare decat in alte tari din regiune, ca Bulgaria (33%), Serbia (35%), Ucraina (19%) sau chiar Rusia (34%), dar mai mica decat in Croatia (61%), Cehia (74%), Ungaria (62%) sau Polonia (64%). "Cota de piata ce revine magazinelor moderne in Capitala se apropie insa de trei sferturi din totalul vanzarii de bunuri de consum (74%)", spune Diana Toma, cercetator senior in cadrul GfK Romania.

Drumul pana aici nu a fost insa lin, ci dimpotriva, a fost marcat de o perioada de letargie ce a durat aproape 10 ani. In acest interval si cu precadere in anii de la inceputul capitalismului s-au cladit averi bazate pe vazarea celor mai diverse produse: de la pantofi sport (fratii Micula, care au dezvoltat European Drinks) si pana la televizoare second hand (cazul lui Dan Ostahie, care detine grupul de firme Altex). Un prim reper al retailului post-revolutionar au fost chioscurile, ce ajunsesera sa impanzeasca peisajul oraselor - de la trotuare si parcuri si pana la aleile din cartiere. Mare parte a celor care nu au fost daramate de municipalitati au depus apoi armele in fata comertului modern.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/business-magazin-face-retrospectiva-a-20-de-ani-de-capitalism-5138216
5138216
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.