Business Magazin face retrospectiva a 20 de ani de capitalism

Postat la 01 decembrie 2009 573 afişări

In urma cu 20 de ani aveam saracie multa, granite inchise, spectacole omagiale si activisti zelosi; acum avem multinationale, supermarketuri, libertatea de a calatori si acelasi gen de activisti zelosi. La mijloc, natia romana si o intrebare: unde a ajuns Romania dupa 20 de ani de capitalism si spre ce ne indreptam de acum incolo?

Inainte de orice, niste valori, inspaimantatoare in raceala lor: conform sondajelor, unul din cinci tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani ar dori o intoarcere a Romaniei catre comunism, unul din trei locuitori ai Romaniei cred ca evenimentele din 1989 au fost o greseala, 60% dintre romani spun ca politicienii sunt mai corupti astazi decat pe vremea lui Nicolae Ceausescu si cam tot acelasi procent (55,8%) cred ca dictatura comunista avea mai mult respect pentru omul de rand decat sistemul politic actual.

Si intrebarile vin, firesti: cum se poate sa jinduiasca la comunism tineri care la Revolutie erau cel mult in clasa a doua si de ce ar crede 13 milioane de romani ca schimbarea din decembrie a fost o greseala? Unora raspunsul li s-ar parea usor; raspunsurile au fost date pe negandite, in necunostinta de cauza sau intr-un moment de pesimism, de nemultumire fata de soarta natiei sau de viata personala.

Psihologul Claudiu Ganciu spune ca perioada 1941-1989 a fost o trauma pentru grupul social roman. "Au existat cateva valuri de evenimente cu valoare de trauma - razboi, seceta, comunism, dictaturi, patrunderea URSS in Romania. Oamenii au invatat in generatii sa traiasca in trauma si aceasta face dificil raspunsul la intrebarile privind trecutul. Nostalgia comunista reprezinta aceasta mentinere in trauma. Ea este transformata, laturile negative sunt refulate si raman tot felul de variante de tip: pe vremea lui Ceausescu se dadeau case, nu ne vindem tara, s-a facut metroul etc".

Romania s-a schimbat insa, s-a schimbat mult, in multe domenii si in sens pozitiv. "Nu exista domeniu in care sa nu se fi schimbat ceva in bine. Cele mai importante schimbari sunt, in opinia mea, cele care guverneaza drepturile si libertatile cetatenesti fundamentale. E greu de spus daca in valtoarea anilor '90, cand vroiam sa scapam cat mai repede de orice ne lega de cei 50 de ani de comunism, am fi putut face toate schimbarile necesare mai repede si mai bine", spune avocatul Doru Bostina.

"Romania s-a schimbat foarte mult in bine, in primul rand in ceea ce inseamna libertatea de exprimare, in al doilea rand in ce priveste libera circulatie, iar in final prin posibilitatea de a alege din diverse oferte", afirma ieseanul Gabriel Mardarasevici, seful companiei de servicii IT Radix Ness.

Iar omul de afaceri Marius Ghenea, specializat acum in retail online, subliniaza ca schimbarile majore au in acesti ani au venit din afara Romaniei: legatura simpla cu restul lumii, prin calatorii, telefon, presa sau internet, a fost prima mare revolutie si prima mare schimbare majora careia i-am fost martori. "O alta schimbare majora si greu de anticipat sau de sperat in 1989 a fost cu siguranta intrarea in Uniunea Europeana", adauga Ghenea. El face astfel o cuvenita distinctie intre evolutia indusa de deschiderea granitelor, simbolic si concret, si de progresul tehnic, si respectiv evolutia naturala determinata de capacitatea unei natii de a se reinventa, de a-si schimba regulile sociale.

"Comparatia cu momentul zero este favorabila totdeauna momentului prezent. Asta insa nu trebuie sa ne satisfaca. Termenul de comparatie potrivit este dinamica fostelor tari din blocul comunist", e de parere Silviu Manolescu. Dar viteza de schimbare depinde mult de ceea ce isi doresc cei mai multi dintre oameni, crede Septimiu Postelnicu, head of Global Services UniCredit Leasing SpA. "Schimbarea porneste din fiecare, noi suntem schimbarea pe care dorim sa o vedem in jurul nostru. Daca as spune ca lucrurile puteau sa mearga mai repede si mai usor, atunci unii dintre am fost si eu, si dumneavoastra", adauga Postelnicu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/business-magazin-face-retrospectiva-a-20-de-ani-de-capitalism-5138216
5138216
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.