Business Magazin face retrospectiva a 20 de ani de capitalism

Postat la 01 decembrie 2009 573 afişări

In urma cu 20 de ani aveam saracie multa, granite inchise, spectacole omagiale si activisti zelosi; acum avem multinationale, supermarketuri, libertatea de a calatori si acelasi gen de activisti zelosi. La mijloc, natia romana si o intrebare: unde a ajuns Romania dupa 20 de ani de capitalism si spre ce ne indreptam de acum incolo?

Exclud interlocutorii BUSINESS Magazin posibilitatea ca o tara atat de importanta ca populatie (locul 7 din 28 de tari in UE) sa poata accede la un rol pe masura in plan economic (in 2008, ocupam locul 21 din 28, in UE, ca forta economica)? Talpes crede ca e vorba de un proces nu imposibil, dar indelungat, pe masura ce mostenirea cea mai grea lasata de comunism - "incapacitatea noastra de a creste si promova lideri adevarati" - va fi depasita.

Foarte interesanta este, din acest punct de vedere, perspectiva istoricului: Radu Ioanid, care actualmente lucreaza la Washington, fiind cunoscut la noi mai ales ca istoric al perioadei 1940-1944, afirma ca din cauza faptului ca Romania a avut nesansa unuia dintre cele mai primitive si dure regimuri comuniste din Europa, a pierdut enorm de mult timp pentru reforma in raport cu tari ca Iugoslavia sau Ungaria, astfel incat "a trebuit sa treaca in perioada post-comunista cu o economie grav avariata si cu un potential uman diminuat fizic si moral". Dupa Radu Ioanid, "se plateste si astazi pretul acestei tragedii. Dar aceasta nu inseamna ca Romania va continua sa aiba o pozitie periferica. Exista procese economice si politice care cer timp."

Prin urmare, ar trebui sa ne depasim complexul mai curand metafizic ca noi suntem condamnati sa ne deosebim fundamental (in rau) de alte natii si sa acceptam mai curand ca avem de-a face cu un accident istoric care va fi in cele din urma depasit? Acelasi Radu Ioanid atrage atentia ca integrarea in NATO si apoi in UE au sustinut si intr-o masura au fortat adaptarea tarii la standardele europene, iar libertatea de circulatie si posibilitatea de a munci in strainatate contribuie acum pe zi ce trece la reducerea decalajului. Pe o scara de la 1 la 10 in privinta experientei economiei de piata, ne-am afla acum undeva cam pe la 30%, considera Mihail Marcu, presedintele MedLife.

Analistul Dragos Cabat de la compania de consultanta Financial View pune lucrurile in balanta la rece, la randul sau, constatand ca pe de o parte avem intr-adevar o infrastructura mai proasta si o coruptie mai agresiva decat alte tari din UE, insa existenta mecanismului de piata libera, libertatile specifice democratiei capitaliste si sustinerea UE sunt avantaje de necontestat. Acum, dupa 20 de ani, crede Cabat, Romania "mai are nevoie de inca zece pentru a ajunge la nivelul cel mai de jos al tarilor din UE in privinta dezvoltarii, in toate componentele ei" - cu mentiunea ca in functie de liderii care vor conduce tara in aceasta perioada, intervalul poate fi si mai lung (sau nu).

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/business-magazin-face-retrospectiva-a-20-de-ani-de-capitalism-5138216
5138216
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.