Anul capsunarului roman

Postat la 18 decembrie 2007 1 afişăre

Cot la cot cu managerii celor mai importante companii si cu cei mai buni antreprenori, lucratorii romani din strainatate au sustinut si in 2007 economia tarii, pentru al saptelea an consecutiv. In anul in care Romania a aparut oficial pe harta miliardarilor lumii, revista BUSINESS Magazin a decis sa desemneze capsunarul roman, cel ce aduce constant miliarde de euro in tara, drept personalitatea anului 2007 in Romania.

2007 REAL ESTATE

Peste trei miliarde de euro au fost investiti anul acesta in real estate, nivel dublu fata de anul trecut, ceea ce face ca 2007 sa fie cel mai bun an pentru piata imobiliara din Romania din perioada post '89. Avalansa de investitori s-a transmis si in cresterea accelerata a preturilor. O majorare cu 50% a pretului unui apartament dintr-un cartier bucurestean in doar 12 luni nu mai mira pe nimeni, iar o alta tendinta, manifestata inca din 2006, dar mult mai pronuntata in acest an, a fost „descoperirea provinciei“ - orasele cu peste 100.000 de locuitori. Concurenta pentru achizitia de proiecte a dus la scaderea rapida a randamentelor (yield-uri) la care se realizeaza tranzactiile. Vara lui 2007 a adus scaderea randamentului sub nivelul de 6%, de neimaginat in urma cu doi-trei ani: imobilul de birouri America House, dezvoltat de GTC, a fost cumparat de o divizie a grupului financiar francez Natixis cu peste 120 de milioane de euro, valoare ce corespunde unui randament de circa 5,6%. Tot acum a avut loc si prima tranzactie de portofoliu. Fondul de investitii European Convergence Property Company (ECPC), administrat de Charlemagne Capital, a vandut unui fond de investitii detinut de grupul german Allianz trei cladiri de birouri din Bucuresti pentru 110 milioane de euro. Boom-ul imobiliar nu ar fi fost posibil fara o crestere a sectorului constructiilor, care a incheiat primele noua luni cu un plus de 34%. Astfel, sectorul a depasit pentru prima oara agricultura in privinta ponderii in PIB, patronatele din constructii estimand ca piata de profil va depasi pragul de 10 miliarde de euro la nivelul intregului an. In acest context, companiile de profil au toate sansele sa raporteze pentru inca un an o crestere de doua cifre a veniturilor.

(Bogdan Neagu, Catalin Stefancu)

Repere 2007

1. In piata imobiliara, randamentul anual a coborat sub 6% pentru prima data, in cazul vanzarii imobilului de birouri America House (la un yield de circa 5,6%)

2. Predarea, in aceasta toamna, a primelor ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni

3. Acutizarea deficitului de muncitori, ceea ce a dus la cresterea puternica a salariilor din constructii

Previziuni 2008

1. Preturile locuintelor vor continua sa creasca, dar intr-un ritm ceva mai redus ca pana acum

2. Pe fondul aglomeratiei foarte mari, unii dezvoltatori vor renunta la anumite proiecte de centre comerciale

3. Vor veni muncitori straini in constructii, dar nu vor suplini deficitul de personal

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/anul-capsunarului-roman-2310746
2310746
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.