Anul capsunarului roman

Postat la 18 decembrie 2007 1 afişăre

Cot la cot cu managerii celor mai importante companii si cu cei mai buni antreprenori, lucratorii romani din strainatate au sustinut si in 2007 economia tarii, pentru al saptelea an consecutiv. In anul in care Romania a aparut oficial pe harta miliardarilor lumii, revista BUSINESS Magazin a decis sa desemneze capsunarul roman, cel ce aduce constant miliarde de euro in tara, drept personalitatea anului 2007 in Romania.

2007 FARMACEUTICE

Cu vanzari de 1,8 miliarde de euro estimate pentru acest an, piata farmaceutica bate la poarta pragului de doua miliarde in 2008. Pentru companiile din domeniul sanatatii, 2007 a fost un an intens, cu multe tranzactii ce arata tendinta de consolidare. Celesio, cea mai mare companie de distributie din Europa, a vandut grupului ungar Gedeon Richter distribuitorul clujean PharmaFarm, pe care il preluasera la finele lui 2004, pentru 13,5 milioane de euro. Si in sectorul clinicilor private au fost tranzactii, care au marcat intrarea unor fonduri de investitii: 3i a cumparat aproape 50% din businessul Centrul Medical Unirea cu circa zece milioane de euro, Reconstruction Capital 2 a preluat o treime din Romar, Gemisa a achizitionat Centrul Medical Diagnosis, iar pachetul majoritar al furnizorului de servicii de diagnostic imagistic Hiperdia a fost preluat de Bedminster Capital Management pentru 15 milioane de euro. Si totusi, sistemul sanitar inca traverseaza o perioada de schimbari care s-ar putea resimti anul viitor in conturile companiilor din domeniu. „A fost un an de schimbari“, rezuma Dan Zamonea, directorul general al Roche Romania, numarul doi in piata locala de medicamente. Daca trecerea in farmacii a unor produse oncologice si posttransplant a fost benefica pentru toate verigile din sistem, incercarile Ministerului Sanatatii de a diminua preturile medicamentelor, care a fost in cele din urma amanata pentru anul viitor, a gatuit piata in al treilea trimestru. „In septembrie, dupa ce ministrul a pornit povestea cu preturile, piata s-a prabusit fata de august cu 10%“, explica Dragos Damian, director general al Terapia Ranbaxy.

(Bogdan Neagu)

Repere 2007

1. Investitorii financiari au intrat puternic in sectorul furnizorilor de servicii medicale private; aproape ca nu a mai ramas nimic mare de cumparat

2. Gedeon Richter intra in top 5 al distribuitorilor de medicamente dupa achizitia mai multor firme de profil

3. Propunerea de scadere a preturilor la medicamente a bulversat piata in al treilea trimestru

Previziuni 2008

1. Finalizarea tranzactiei de vanzare a companiilor Labormed si Antibiotice

2. Anul 2008 este electoral si, in mod traditional, anii electorali sunt favorabili pentru piata farmaceutica

3. Va continua procesul de consolidare in toate segmentele pietei, de la productie si distributie la retail si servicii medicale

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/anul-capsunarului-roman-2310746
2310746
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.