Anul capsunarului roman

Postat la 18 decembrie 2007 1 afişăre

Cot la cot cu managerii celor mai importante companii si cu cei mai buni antreprenori, lucratorii romani din strainatate au sustinut si in 2007 economia tarii, pentru al saptelea an consecutiv. In anul in care Romania a aparut oficial pe harta miliardarilor lumii, revista BUSINESS Magazin a decis sa desemneze capsunarul roman, cel ce aduce constant miliarde de euro in tara, drept personalitatea anului 2007 in Romania.

2007 TURISM

In 2007, veniturile atrase de operatorii din turism au atins o valoare in jurul a doua miliarde de euro, cu 15% mai mari fata de 2006, turismul depasind in premiera cresterea PIB (in jur de 6%). A fost cel mai bun an pentru turism de dupa ’90. „A crescut numarul persoanelor care isi permit o vacanta, precum si bugetul pe care un roman mediu l-a alocat pentru concedii“, spune Dragos Raducan, secretarul general al Federatiei Romane a Patronatelor Hoteliere. Cresterea a venit in special de la turismul intern si cel individual extern, de preferinta cu masina sau cu zboruri aeriene regulate (spre deosebire de 2006, cand au fost preferate zborurile charter). Estimarea de 2 miliarde de euro include vanzarile din turism, apreciate pentru acest an la 1,1 miliarde de euro, ticketingul (vanzarea de bilete de avion) cu 350 de milioane de euro si incasarile hotelierilor, care au depasit 650 de milioane de euro la nivel national. Pe litoral s-a remarcat o crestere de 25% a gradului de ocupare in statiunile din sudul litoralului, respectiv de 15% in cele din nord. Pentru 2008 se asteapta si mai multi turisti, dat fiind ca vor mai fi si investitii: una dintre cele mai asteptate va fi demararea lucrarilor la hotel Neptun, preluat pentru sapte milioane de euro de la AVAS de o societate care apartine grupului Howard Johnson. Pentru anul viitor, previziunile sunt optimiste, mai ales ca, asa cum declara Ciprian Constantinescu, presedintele patronatului hotelierilor Marea Neagra, produsul turistic va fi promovat mai agresiv, in timp ce tarifele nu vor cunoaste decat cresteri mici.

(Iuliana Roibu)

Repere 2007

1. Ritmul de crestere a turismului a depasit pentru prima data ritmul de crestere a PIB

2. A crescut gradul de ocupare pe litoral, dupa un sezon 2006 dezastruos

3. Intrarea GED Eastern Fund II in actionariatul Happy Tour, agentia de turism lider de piata dupa cifra de afaceri

Previziuni 2008

1. Litoralul romanesc va fi promovat in cataloagele Dertour, cel mai mare turoperator german, inca de la inceputul anului 2008

2. Piata de ticketing va avea primul an in care cresterea va incetini, de la cresteri de peste 20% in ultimii ani la 9% in 2008.

3. Pe piata hoteliera locala vor aparea aproximativ 25 de noi hoteluri, iar Clujul, Timisoara si Brasovul vor fi cele mai vizate de investitori

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/anul-capsunarului-roman-2310746
2310746
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.