Anul capsunarului roman

Postat la 18 decembrie 2007 1 afişăre

Cot la cot cu managerii celor mai importante companii si cu cei mai buni antreprenori, lucratorii romani din strainatate au sustinut si in 2007 economia tarii, pentru al saptelea an consecutiv. In anul in care Romania a aparut oficial pe harta miliardarilor lumii, revista BUSINESS Magazin a decis sa desemneze capsunarul roman, cel ce aduce constant miliarde de euro in tara, drept personalitatea anului 2007 in Romania.

2007 IT&C

Vanzarea pe 10 milioane de euro a unor procente minoritare din portalul Neogen si site-ul de recrutare Ejobs catre fondul de investitii Tiger Global a confirmat ca valoarea unui site poate ajunge la cifre mari. In 2008, cei implicati in industrie se asteapta la trecerea unui alt prag, vanzari care sa evalueze portaluri romanesti de informare la peste 100 de milioane de euro. Asteptarile optimiste au legatura si cu cresterea accesului la servicii web, numarul utilizatorilor de internet ajungand in iunie anul acesta sa reprezinte 21% din populatie. In industria IT clasica, de software, sfarsitul anului a adus intrarea unor grupuri de investitori financiari in capitalul celei mai cunoscute companii de soft romanesti, BitDefender (tranzactie de 7 milioane de dolari), respectiv in cel al companiei Axigen, membra a grupului Gecad, controlat de Radu Georgescu. Pentru piata telecomunicatiilor, 2007 reprezinta anul maturizarii pietei - adevarata lupta dintre operatorii de servicii de-abia acum incepe. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila a atins anul acesta pragul de 100%, cu aproximativ 21,5 de milioane de cartele SIM activate, dintre care majoritatea preplatite. Provocarea operatorilor de servicii de telefonie este deci sa reuseasca sa atraga in continuare clienti. Orange si Vodafone, primii doi competitori din piata telecom, au migrat inclusiv catre segmentul serviciilor comerciale de telefonie fixa destinate utilizatorilor individuali, dupa ce in 2006 lansau aceste servicii pentru companii. Totodata, in piata si-a facut loc al cincilea operator de servicii de telefonie mobila - RCS&RDS, care a lansat servicii de telefonie mobila la Oradea, orasul de origine al actionarului majoritar Zoltan Teszari. In ceea ce priveste serviciile fixe de telecomunicatii, in piata s-a sesizat in 2007 o tendinta clara, si anume de reducere a tarifelor. Romtelecom, RCS&RDS si UPC Astral si-au regandit oferta, lansand pachete de servicii din ce in ce mai flexibile, pe o idee comuna - minutele gratuite in retea.

(Bogdan Pencea, Anca Arsene)

Repere 2007

1. Orange si Vodafone au lansat servicii de telefonie fixa, iar RCD&RDS a intrat pe piata telefoniei mobile

2. Operatorii de servicii fixe de telefonie si-au regandit ofertele de comunicare, mizand pe minutele gratuite in retea

3. Fondurile de investitii straine incep sa plaseze bani in online-ul romanesc

Previziuni 2008

1. Numarul clientilor pentru telefonia mobila va continua sa creasca dincolo de nivelul de penetrare de 100% a serviciilor pe piata

2. Diferenta dintre serviciile fixe si mobile de telefonie se va accentua tot mai mult, pe masura ce romanii vor vorbi din ce in ce mai putin la telefonul fix.

3. Posibile tranzactii care sa evalueze portaluri romanesti de informare la peste 100 de milioane de euro

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/anul-capsunarului-roman-2310746
2310746
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.