Anul capsunarului roman

Postat la 18 decembrie 2007 1 afişăre

Cot la cot cu managerii celor mai importante companii si cu cei mai buni antreprenori, lucratorii romani din strainatate au sustinut si in 2007 economia tarii, pentru al saptelea an consecutiv. In anul in care Romania a aparut oficial pe harta miliardarilor lumii, revista BUSINESS Magazin a decis sa desemneze capsunarul roman, cel ce aduce constant miliarde de euro in tara, drept personalitatea anului 2007 in Romania.

Ce a impins deci economia inainte in 2007? Consumul, motorul principal al cresterii si in ultimii ani, a dus la o valoare record a investitiilor in retail, de peste un miliard de euro, in conditiile unei extinderi agresive a lanturilor de supermarketuri si hipermarketuri, iar creditele, in special cele de consum, au produs profituri frumoase pentru banci si anul acesta. Specific insa pentru 2007 a fost elanul sectorului imobiliar. Fabricile de ciment au ajuns sa lucreze la capacitate maxima, la nivelul anului 1989, iar pe primele noua luni, constructiile au crescut cu 34,4%, in conditiile in care inca este asteptata inceperea unor proiecte mari de infrastructura, de genul noilor autostrazi. Exista companii si investitori care au acumulat portofolii importante de terenuri si care dezvolta proiecte ce cumuleaza nu in putine cazuri peste un miliard de metri patrati construiti sau de construit.

In acelasi timp, scumpirea continua a spatiilor si a terenurilor si cresterea chiriilor a hranit portofoliile personale ale celor ce investesc in ele; in topul 300 al revistei Capital figureaza nu mai putin de noua miliardari in dolari care detin astfel de active. Cum din top lipsesc dezvoltatori imobiliari de marca, se poate presupune lejer ca numarul posibililor miliardari de pe urma spatiilor si a terenurilor este mai mare. Anul acesta, in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, a aparut pentru prima data numele lui Ion Tiriac, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari. Prezentarea din revista Forbes mentiona ca Tiriac detine companii in domeniul bancar, al asigurarilor, in leasingul si retailul auto; „a vandut actiuni unor companii occidentale si s-a orientat spre piata imobiliara din Romania“.

Exista insa, din fericire, bogatie si dincolo de terenuri si constructii, iar zonele din economie unde ea s-a creat au fost in mod clar evidentiate de marile tranzactii petrecute in 2007. De departe, tranzactia prin care Dinu Patriciu a vandut 70% din Rompetrol grupului KazMunaiGaz din Kazahstan pentru 2,5 miliarde de dolari tine capul de afis al anului care se incheie. Importante sunt insa si tranzactiile prin care Adrian Sarbu a vandut 5% din ProTV grupului CME, tranzactie care face din televiziunea din Pache Protopopescu o afacere cu o valoare de piata de 1 miliard de dolari, sau cea prin care Florin Talpes a vandut un pachet de 10% din producatorul de software Softwin catre un grup de investitori si care pretuieste compania la valoarea de 100 de milioane de dolari, o suma importanta nu numai pentru piata romaneasca, ci si pentru Wall Street.

Ramanand tot in domeniul IT, Radu Georgescu a obtinut 2 milioane de euro pentru 11,6% din Gecad Technologies, una din cele trei firme de sub umbrela Gecad, de la un consortiu de fonduri de investitii si investitori privati. Aceasta inseamna o valoare de piata de aproape 20 de milioane de euro pentru Gecad Technologies - mult pentru o companie infiintata cu numai doi ani in urma. Iar daca listarea grupului telecom RCS&RDS la Londra ar fi avut loc, conform planului, in aceasta toamna, am fi bifat inca un miliardar roman, in persoana lui Zoltan Teszari, principalul actionar. Inainte ca Teszari sa anunte ca amana listarea din cauza conditiilor neprielnice de pe pietele externe, estimarile vorbeau de o valoare a RCS&RDS intre 1,5 si 2 miliarde de dolari.

Milioane de euro s-au facut anul acesta si la bursa romaneasca: in prima parte a anului, de pilda, speculatiile cu actiuni Dafora si Condmag au crescut averea omului de afaceri Gheorghe Calburean la 200 de milioane de euro. Criza de pe pietele internationale a lovit insa bursa romaneasca in ultimele luni, anihiland mare parte din castigurile de pana atunci. Totusi, oferta publica initiala a Transgaz Medias din decembrie a demonstrat ca pe piata exista bani si entuziasm indeajuns: oferta a fost suprasubscrisa de aproape 28 de ori, la o valoare de 1,8 miliarde de euro pentru 10% din capitalul companiei. Afacerea Transgaz este un bun exemplu pentru companiile private romanesti care au nevoie de finantare si un precedent interesant pentru cei ce si-au anuntat deja listarea la bursa pentru 2008.

Deocamdata, anul se incheie cu deja traditionalele cheltuieli din decembrie - cele de la bugetul public, care vor nimici probabil excedentul fiscal care s-a perpetuat de la luna la luna, si cele ale consumatorilor. „Sarbatorile acestea vor fi petrecerea de adio a consumatorului roman, care va cheltui mult, imens, pe tot ce se poate cheltui, dar care de la anul va intra in perioada in care va mai si plati, si nu ieftin, si nu pentru putini ani“, suna aprecierea pesimista a lui Florin Citu, economist-sef al ING Bank Romania.

Ca si alti analisti atenti in primul rand la macroeconomie, Citu se refera aici la dificultatile previzibile pentru 2008 - deficitele externe greu de stapanit, dezinflatia intrerupta, o posibila perpetuare a efectelor crizei de pe pietele externe, cursul valutar greu predictibil. Dincolo de ele e insa economia reala, cea parasita de capsunarii care acum sunt lipsa la apel cand se construiesc in Romania sosele ori cand se deschide o fabrica. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea nu de mult ca economia se apropie de potentialul ei real de crestere, care insa ar putea sa nu depaseasca 6% din cauza lipsei de forta de munca suficienta. Intr-un astfel de context, Capsunarul este pentru BUSINESS Magazin personalitatea anului 2007 ca simbol al performantei individuale a romanului, dar si al lipsei de performanta a economiei romanesti. Poate in 2008, personalitatea anului va fi intr-adevar un miliardar roman, poate va fi un antreprenor de succes ori un politician cu viziune. Sau poate, cine stie, Muncitorul adus din China.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/anul-capsunarului-roman-2310746
2310746
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.