Anul capsunarului roman

Postat la 18 decembrie 2007 1 afişăre

Cot la cot cu managerii celor mai importante companii si cu cei mai buni antreprenori, lucratorii romani din strainatate au sustinut si in 2007 economia tarii, pentru al saptelea an consecutiv. In anul in care Romania a aparut oficial pe harta miliardarilor lumii, revista BUSINESS Magazin a decis sa desemneze capsunarul roman, cel ce aduce constant miliarde de euro in tara, drept personalitatea anului 2007 in Romania.

2007 MACROECONOMIE

In prima parte a anului, Romania arata investitorilor o poveste de succes: economia tindea spre o crestere spre 6%, dezinflatia parea sigura, iar leul batea record dupa record in raport cu euro. De la jumatatea anului lucrurile s-au schimbat insa dramatic, iar inflatia anualizata de 6,03% din septembrie a convins BNR sa admita ca tinta de inflatie de 4% a fost ratata, dupa ce seceta a urcat preturile, salariile au crescut accelerat, iar aprecierea leului a incetat sa a functioneze ca arma impotriva inflatiei (fata de maximul de 3,11 lei/euro din iulie, leul a pierdut pana spre final de an 15%). Situatia ar trebui insa sa revina la normal pana in primavara lui 2008, iar inflatia sa revina sub control, sustine guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. Criza financiara declansata in vara de caderea pietei ipotecare secundare din Statele Unite a repus pe tapet dezechilibrele economiei romanesti: un deficit extern aproape incontrolabil, o diminuare a investitiilor straine directe si un ritm de crestere economica in deteriorare. Deprecierea leului, dublata de o crestere progresiva a dobanzilor, a scumpit creditele pentru toti cei care, incurajati de avantul prins de moneda nationala pana in august, s-au indatorat in valuta. Ritmul accelerat de crestere a creditului (generat in mare masura de relaxarea normelor de creditare ale bancilor) a dus in 2007 gradul de intermediere financiara la 37%, conform ultimelor estimari ale BNR, cu 10% mai mare fata de finele anului trecut.

(Ioana Ursu)

Repere 2007

1. La inceputul lunii noiembrie, BNR a ridicat prognoza de inflatie cu 1,8%, la 5,7%

2. In iulie cursul valutar ajunge la un maxim de 3,11 lei/euro, dupa care incepe sa se deprecieze

3. Deficitul de cont curent ajunge spre nivelul de 14% din PIB

Previziuni 2008

1. Cresterea creditelor continua, alimentata de relaxarea normelor de creditare

2. Variatii de curs greu predictibile, atentioneaza guvernatorul BNR Mugur Isarescu; analistii anticipeaza aprecierea leului, insa intr-un ritm moderat

3. Deficitul de cont curent va continua sa creasca, ramanand problema capitala a economiei

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/anul-capsunarului-roman-2310746
2310746
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.