2010, anul falimentelor?

Postat la 26 ianuarie 2010 82 afişări

Mii de firme datornice au ajuns in ultimii doi ani in fata instantei si au intrat iIn insolventa, dar mai putin de un sfert dintre acestea au dat deja faliment. solutionarea acestor mii de dosare de insolventa ar putea face din 2010 anul cu cele mai multe si mai mari falimente din randul firmelor private.

A mai fost si cauza numita 2009. Arin Stanescu crede ca foarte multe dintre companiile care s-au prabusit in ultimul an ar fi putut continua sa lucreze foarte bine, fara a avea nicio problema. "A intervenit insa criza, care a generat caderea acestor firme prin ingustarea pietelor, scaderea consumului, restrictii la acordarea creditelor - la toate astea se adauga faptul ca multe companii au fost prinse pe picior gresit, de parca ar fi trait in alta lume si au facut investitii masive, iar acum sunt prinse intr-o situatie extrem de dificila datorita creditelor contractate, pe care in momentul de fata nu le mai pot restitui."

Cu toate acestea, Arin Stanescu ramane optimist: spera ca poate in 2010 procentul insolventelor care nu vor ajunge in faliment va fi putin mai mare, de 3-4%. {i asta pentru ca anul trecut multi administratori si proprietari de afaceri au devenit mai constienti de gravitatea problemelor si s-au adresat instantei mai din timp, cu speranta de a se redresa. Practicienii in insolventa care se ocupa de dosare precum Leonardo, Mondex sau Cuprom nici nu vor sa auda de faliment. n schimb, cele mai putine sanse sunt date companiilor si mai ales vehiculelor de investitii din constructii si imobiliare.

Asadar, 2009 a adus un numar de insolvente dublu fata de cel din 2007, iar numarul de falimente a fost la randul lui dublu. De fapt, cresterea pietei de insolventa a inceput inca din 2008 cand, dupa cum arata o analiza a Coface, creditorii au apelat la o varianta prin care sa isi recupereze datoriile. Odata cu toamna lui 2008, si aparitia primelor semnale ale crizei economice, "procedura insolventei a devenit doar un instrument constatator al unei situatii de fapt, respectiv aceea de neputinta a firmelor romanesti in a-si achita datoriile din ce in ce mai mari", dupa cum spune Speranta Munteanu, partener al PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services. Cu alte cuvinte, al falimentului. Iar daca acesta este traseul oricum, de ce se mai incearca insolventa? De ce nu merg toate companiile cu probleme pe procedura simplificata a falimentului? Cui i-e frica si de ce de faliment?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/2010-anul-falimentelor-5447602
5447602
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.