2010, anul falimentelor?

Postat la 26 ianuarie 2010 82 afişări

Mii de firme datornice au ajuns in ultimii doi ani in fata instantei si au intrat iIn insolventa, dar mai putin de un sfert dintre acestea au dat deja faliment. solutionarea acestor mii de dosare de insolventa ar putea face din 2010 anul cu cele mai multe si mai mari falimente din randul firmelor private.

CEO de tribunal

De cele mai multe ori, reorganizarile reusite sunt o chestiune de CV. Oana Luca, asociat fondator al Casei de Insolventa Transilvania, spune ca reorganizarile reusite sunt mai putin raspandite, dar mai apar din cand in cand: "Derulam in acest moment mai multe proceduri de reorganizare judiciara, in diferite stadii, dintre care cea privind pe SC Termorom SA Cluj-Napoca este aproape finalizata cu bine". Desi casele de insolventa gestioneaza reorganizari de mai bine de zece ani, in 2009 au aparut provocari noi. "Toate companiile mari de insolventa din piata se pot lauda cu reorganizari, dar nu au existat pana acum cazuri la nivelul celor care au inceput in 2009", sustine Oancea.

Reorganizarile incepute din 2009 au schimbat complet dimensiunea problemei, iar practicienii in insolventa au devenit CEO ai unor companii cu afaceri de zeci de milioane de euro. "Reorganizarea este de fapt un plan de afaceri. ti faci o proiectie pe urmatorii trei ani si fata de un plan de business obisnuit incluzi si previzionarea sumelor pe care urmeaza sa le platesti creditorilor", detaliaza Geanina Oancea. Speranta Munteanu spune ca reorganizarea in sine vizeaza restructurarea afacerii pentru a o scoate din impas si a o face profitabila: "Tot ce va puteti imagina despre restructurarea unui business se poate face si in reorganizarea judiciara". Ea mai arata ca in cadrul acestei proceduri poti sa reorganizezi operational afacerea, poti sa regandesti abordarea pietei, mixul de produse, aspecte ce tin de operatiunile businessului. Totodata, mai poate fi schimbata structura de finantare, care inseamna fie atragerea de noi actionari, fie atragerea de bani pe datorie.

Partenerul de la casa de insolventa din cadrul PwC este de parere ca nu e intotdeauna o solutie buna sa tulburi partea operationala inainte sa stabilizezi compania din perspectiva financiara: "De regula, restructurarea incepe cu o stabilizare financiara, pentru ca problema este una de cash, compania neputand sa faca fata unor plati". Provocarea pentru practicienii din insolventa este legata de modul in care pot relaxa problema legata de lichiditati, ei luand in calcul in special negocierea cu creditorii, pentru o pasuire a platilor pana la un anumit termen sau reesalonarea lor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/2010-anul-falimentelor-5447602
5447602
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.