2010, anul falimentelor?

Postat la 26 ianuarie 2010 82 afişări

Mii de firme datornice au ajuns in ultimii doi ani in fata instantei si au intrat iIn insolventa, dar mai putin de un sfert dintre acestea au dat deja faliment. solutionarea acestor mii de dosare de insolventa ar putea face din 2010 anul cu cele mai multe si mai mari falimente din randul firmelor private.

Momentul 2010

"Cu siguranta este un business al momentului sa ai o casa de insolventa. Pentru ca traim un moment in care insolventa e pe buzele tuturor". Geanina Oancea este avocat de insolventa de noua ani. Acum este partener al BDO Business Restructuring, una dintre cele mai mari case de avocatura specializata pe insolvente de pe piata.

Despre insolventa nu prea se vorbea in anii trecuti. Sfarsitul lui 2008 si 2009 au adus insa sute de stiri despre companii care nu au rezistat schimbarilor pietei si au incercat o restructurare. nsa nu una obisnuita, ci una supravegheata de tribunal, unde toate deciziile trec de la managerii obisnuiti la avocati, practicieni de insolventa, care se transforma in consultanti de business si incearca sa salveze compania. Insolventa e o latura a avocaturii destul de tanara: legea s-a aprobat din 1999, iar specialistii de pe aceasta piata isi amintesc cu placere de perioada de inceput. Geanina Oancea isi aduce aminte ca in anii '90 a fost o perioada frumoasa, in care toti avocatii erau prieteni, desi concurenti: "Era o piata in formare, nimeni nu prea stia ce e cu legea insolventei pe atunci, cu totii bajbaiam cumva. A fost o practica care s-a format destul de greu".

Acum, piata insolventei este impartita intre firme si practicieni individuali (335 de societati de insolventa si 1.612 cabinete individuale). Desi este un proces neplacut, la capatul caruia de multe ori nu se mai afla nicio cale de redresare, practicienii il vad ca pe un fenomen natural. Speranta Munteanu spune ca Romania a fost "anormala" din acest punct de vedere, deoarece in Germania, de exemplu, procentul de insolvente este mult mai mare: "Insolventa este o stare naturala din evolutia in lume a unei companii. Sigur ca la noi toate companiile au fost tinere vreo 20 de ani, toate s-au format pentru ca au plecat de la zero, dar acum ne apropiem de normalizare". Iar un ritm normal, dupa cum apreciaza Arin Stanescu, este ca aproximativ 5% din firmele de pe piata sa intre in insolventa in cursul unui an. Dintre acestea, ar fi tot natural, tot dupa aprecierea lui Stanescu, ca in jur de 1-2% sa dea faliment.

Pentru acest an, Stanescu apreciaza ca peste 20.000 de firme vor intra in faliment. Motivatia avocatului este ca, dupa luna februarie, bancile nu vor mai restructura creditele, pentru ca societatile care vor ajunge la 1 an si jumatate de cand tot incearca sa plateasca nu vor mai putea sa continue, dat fiind ca vanzarile vor scadea in continuare sau se vor mentine foarte jos: "Atunci vor trece la actiune si teama imi e ca se va trece direct la faliment, adica nu vor mai exista sanse pentru o reorganizare. Este si normal: dupa o perioada atat de lunga, aproape ca nu mai exista sanse de redresare a unei firme".

Numarul firmelor care s-ar putea indrepta catre insolvente ar putea fi mai mare in 2010, fata de 2009. Una dintre explicatii ar fi ca, de la sfarsitul lui 2008 si in 2009, au avut loc multe reesalonari in afara instantei, firmele incercand sa-si rezolve problemele fara a apela la ajutorul legii. "Multi dintre administratori nu au vrut sa accepte ca sunt aproape de faliment sau ca au nevoie de o reorganizare judiciara, dar cred ca asta de fapt le-a adancit problemele", crede Arin Stanescu, care estimeaza ca pana la urma cele mai multe dintre acestea vor ajunge tot la practicianul in insolventa. Asadar, Geanina Oancea apreciaza ca 2009 nu a fost decat inceputul pentru ce urmeaza a fi 2010: "Cred ca marile insolvente urmeaza in acest an si tot in acest an vom afla si cate companii mari vor renunta la reorganizare si vor intra in faliment". Mai ales ca piata nu da semnale de imbunatatire, bancile nu au devenit mai flexibile, iar consumul inca este blocat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/2010-anul-falimentelor-5447602
5447602
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.