2010, anul falimentelor?

Postat la 26 ianuarie 2010 82 afişări

Mii de firme datornice au ajuns in ultimii doi ani in fata instantei si au intrat iIn insolventa, dar mai putin de un sfert dintre acestea au dat deja faliment. solutionarea acestor mii de dosare de insolventa ar putea face din 2010 anul cu cele mai multe si mai mari falimente din randul firmelor private.

Cu toate acestea, 2010 ofera o sansa in plus firmelor cu datorii mari. Din 13 ianuarie 2010 a fost aprobata legea concordatului preventiv si a mandatului ad-hoc, lege care prevede o reorganizare in afara instantei, dar urmarita de practicianul in insolventa. "n mod normal, as fi crezut ca in acest an vor bubui insolventele. Dar acum cred ca va fi doar o usoara crestere a numarului acestora", spune Geanina Oancea. Chiar in conditiile existentei concordatului preventiv, va fi o crestere; chiar si Arin Stanescu, unul dintre promotorii concordatului preventiv, crede ca numarul dosarelor care va ajunge totusi la instanta, pentru insolventa, va fi destul de mare: "Legea concordatului a salvat cumva de la faliment multe firme din Romania in perioada interbelica, dar acum cred ca va avea nevoie de o perioada pentru ca lumea sa se obisnuiasca cu prevederile ei. Pana atunci, cele mai multe firme cu probleme vor ajunge tot la insolventa". Cezar Gusu, avocat coordonator in cadrul Bostina si Asociatii, crede ca aceasta lege a concordatului va fi folosita destul de greoi in Romania: "Sa le uram succes, dar eu cred ca romanii au o mentalitate complicata si destul de conflictuala, or concordatul cere intelegere si multa rabdare, de aceea eu cred ca va fi dificil de aplicat, mai ales in aceasta perioada sensibila pentru toata lumea".

Falimentulca o afacere

"Ati vazut vreo condamnare in Romania pentru abuzarea legilor insolventei? Vreo sentinta definitiva pentru provocarea falimentului unei firme? Nu cred." Cezar Gusu coordoneaza practicienii in insolventa de la Bostina Insolvency, filiala specializata a Bostina si Asociatii. Avocatul crede ca, pentru un administrator abil, folosirea abuziva a legilor insolventei e destul de simpla si considera oricum ca asta s-a intamplat destul de mult in ultimul an, in special de catre debitori. "Conform cu experienta mea si a mediului judiciar, in cele mai multe cazuri de insolvente era vorba de fapt direct de fali­ment, dar administratorii au cerut inca o sansa, pentru a mai castiga timp."

Putine dintre companiile mai cunoscute intrate in insolventa au ajuns deja la faliment. Editura Nemira sau UltraPro Computers, unele dintre cele mai mediatizate exemple, au ca principala explicatie scaderea comertului. n cazul Ultra Pro Computers, Geanina Oancea, care gestioneaza falimentul companiei de retail, crede ca firma a avut o politica extrem de agresiva de crestere in ultimii ani, mult mai agresiva decat concurentii sai de pe piata, si a mers foarte mult pe risc: "Astfel, prabusirea pietei de IT din 2009 a prins K-Tech pe o strategie gresita, care nu putea sa mai dea roade si i-a lovit de doua ori mai tare decat pe concurentii sai".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/2010-anul-falimentelor-5447602
5447602
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.