2010, anul falimentelor?

Postat la 26 ianuarie 2010 82 afişări

Mii de firme datornice au ajuns in ultimii doi ani in fata instantei si au intrat iIn insolventa, dar mai putin de un sfert dintre acestea au dat deja faliment. solutionarea acestor mii de dosare de insolventa ar putea face din 2010 anul cu cele mai multe si mai mari falimente din randul firmelor private.

Principala cauza ar fi, conform lui Stanescu, ca efectele lui 2009 asupra companiilor din domeniu nu se vor uita atat de usor. 50% din firmele intrate in insolventa, respectiv in faliment anul trecut vin dinspre zona comertului, arata statisticile. Dar cifrele mai arata ceva si anume ca cei mai afectati retaileri au fost cei romani; Pic, Leonardo, Mondex, Ultra Pro, Ethos sunt doar exemplele vizibile, dupa cum spune Stanescu. "Retailerii romani au mers de multe ori dupa flerul propriu, de multe ori exagerat de pozitiv, nu au avut consultanti cu experienta de retail, dar nici nu au avut in spate un grup international care sa ii sprijine la inceputul crizei. De aceea eu cred ca marii castigatori ai crizei in retailul romanesc vor fi comerciantii straini, incepand cu magazinele de pantofi pana la legume si fructe."

Retailul a fost prima victima a crizei economice, iar lipsa banilor pentru achizitii de orice fel a afectat imediat si piata imobiliara, atat dezvoltatorii de imobile, cat si constructorii incepand sa aiba probleme. Arin Stanescu spune ca principala problema a acestora a venit dintr-un fel de grandomanie: "Cei mai afectati au fost investitorii imobiliari cu proiecte de dimensiuni foarte mari, chiar daca firmele respective nu erau mari". Explicatia sta in modul de lucru specific pietei imobiliare, unde dezvoltatorii lucreaza mult cu vehicule de investitii (SPV-uri), firme infiintate special pentru un singur proiect. "Toti investitorii straini care au venit pentru investitii imobiliare in Romania au creat o firma, care a achizitionat un teren - uneori pe terenul respectiv nu s-a construit nimic, dar au fost primiti bani de la banca, in proportii foarte mari (pana la 70-80%), alteori s-a construit ceva si proiectele au inaintat pana la 80-90%, dar banca a refuzat sa mai ofere credite cumparatorilor si astfel proiectele s-au blocat." Cu toate ca acestea au fost principalele doua modalitati prin care firmele de constructii si imobiliare au intrat in insolventa, Stanescu crede ca, in cazul proiectelor care sunt construite in proportie de peste 50%, banca va mai acorda bani: "Banca intelege ca are o sansa mai mare sa isi recupereze banii daca dezvoltatorul vinde locuintele sau birourile respective. E adevarat ca este posibil ca banca sa negocieze in aceste cazuri pana cand dezvoltatorului ii va ramane minim de profit, dar e in regula si asa".

Oricum, putini dintre dezvoltatorii imobiliari ajung din impas se gandesc direct la faliment. De cele mai multe ori sunt impinsi catre reorganizare de creditori, care stiu ca nu isi pot recupera banii doar din vanzarea unui teren. Mivan, cea mai mare insolventa imobiliara, si-a manifestat inca din momentul in care a deschis procedura intentia de a se reorganiza. Cazul este complicat, dupa cum spune Geanina Oancea, coordonatorul proiectului: "Totul depinde de masura in care vom reusi sa recuperam creantele pe care Mivan le are impotriva debitorilor sai. Va fi un proces complicat pentru ca vorbim despre antrepriza de constructii si vorbim despre creante care sunt legate de proiecte foarte mari, cum ar fi Liberty Center, Tiago Mall Oradea si altele". Conform Geaninei Oancea, contractele de antrepriza sunt intotdeauna cu mari probleme, stufoase si cu multe obligatii, executate sau neexecutate corespunzator. Coordonatorul insolventei Mivan crede ca procesul va fi unul de lunga durata, deoarece primii pasi care au fost facuti vizeaza negocieri: "ncercam sa negociem cu debitorii, nu sa mergem in instanta sa recuperam creantele, pentru ca dureaza ani de zile si nu ne ajuta cu nimic, asa ca din punctul meu de vedere reorganizarea Mivan depinde exclusiv de modalitatea in care se va reusi recuperarea creantelor".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/2010-anul-falimentelor-5447602
5447602
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.