Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul Hamas. Acuzaţiile sunt de crime de război şi crime împotriva umanităţii

Autor: Gabriel Negreanu Postat la 20 mai 2024 13 afişări

UPDATE Ce spun oficialii din SUA 

Preşedintele american Joe Biden a denunţat cu fermitate decizia procurorului Curţii Penale Internaţionale de a solicita mandate de arestare împotriva liderilor israelieni, calificând-o drept ,,scandaloasă".

,,Permiteţi-mi să fiu clar: indiferent ce ar putea insinua acest procuror, nu există nicio echivalenţă - niciuna - între Israel şi Hamas", a scris preşedintele. ,,Vom fi întotdeauna alături de Israel împotriva ameninţărilor la adresa securităţii sale", notează CNN.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că SUA ,,respinge în mod fundamental" anunţul de astăzi al procurorului CPI privind mandatele de arestare pentru înalţi oficiali israelieni ,,împreună cu" liderii Hamas. Acesta a afirmat că un asemenea lucru ,,ar putea pune în pericol" eforturile în curs de a ajunge la un acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor între Israel şi Hamas, scrie CNN. 

"Respingem echivalarea de către procuror a Israelului cu Hamas. Este ruşinos. Hamas este o organizaţie teroristă brutală care a comis cel mai grav masacru de evrei de la Holocaust încoace şi care încă ţine ostatici zeci de oameni nevinovaţi, inclusiv americani", a declarat Blinken într-un comunicat. 

UPDATE Reacţiile oficiale la nivel internaţional, diverse 

Mai mulţi oficiali la nivel internaţional au avut o primă reacţie la anunţul CPI privind mandatele de arestare pentru premierul Netanyahu şi alte persoane politice importante din Israel.

Ministrul belgian de Externe a declarat că ,,Solicitarea procurorului de a emite mandate de arestare este un pas important pentru investigarea situaţiei din Palestina".

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului britanic nu împărtaşeşte aceeaşi părere: ,,Nu credem că emiterea de mandate va ajuta la eliberarea ostaticilor, la aducerea de ajutor sau la o încetare durabilă a focului. Aceasta rămâne o prioritate pentru Marea Britanie. După cum am spus de la început, nu credem că ICC are jurisdicţie asupra acestui caz. Marea Britanie nu a recunoscut încă Palestina ca stat, iar Israelul nu este parte la Tratatul de la Roma.", a afirmat acesta.

Prim-ministrul Cehiei condamnă decizia CPI: ,,Propunerea procurorului-şef al Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare pentru reprezentanţii unui guvern ales democratic împreună cu liderii unei organizaţii teroriste islamiste este îngrozitoare şi complet inacceptabilă."

Senatorul republican Lindsey Graham a avut o reacţie dură în legătură cu acest caz: ,,Decizia procurorului general este ruşinoasă şi o palmă asupra justiţiei independente din Israel. Voi lucra cu colegii mei din Congres pentru a impune sancţiuni dure Curţii Penale Internaţionale", a afirmat acesta.

Cancelarul Austriei: ,,Respectăm pe deplin independenţa CPI. Totuşi, este de neînţeles faptul că liderul organizaţiei teroriste Hamas, al cărei scop declarat este anihilarea Statului Israel, este menţionat în acelaşi timp cu reprezentanţii aleşi democratic ai unei ţări."

UPDATE Unii oficiali din Israel reacţionează la anunţul făcut de Curtea Penală Internaţională

Ministrul Securităţii Naţionale din Israel, Itamar Ben Gvir: „Declaraţia procurorului şef de la Haga, care îi pune pe prim-ministru şi pe ministrul apărării pe aceeaşi pagină cu liderii Hamas, arată că trimiterea reprezentanţilor Israelului la Tribunalul Antisemit a fost o greşeală gravă de la început. Prim-ministrul şi ministrul Apărării trebuie să-l ignore pe procurorul antisemit al Curţii Antisemite şi să dispună escaladarea atacului împotriva Hamas, până la decizia sa absolută”, a afirmat acesta.

Liderul opoziţiei, Yair Lapid, a reacţionat la începutul întâlnirii fracţiunii Yesh Atid: ,,Benny Gantz a pus o întrebare sâmbătă seara, a primit un răspuns clar şi clar. Trebuie să părăsească guvernul astăzi, altfel este complet complice la eşecul acestuia. Gantz nu poate aştepta trei săptămâni. Ne arde toată sesiunea de vară. Avem nevoie de acest timp pentru a face un efort suprem pentru a răsturna acest guvern teribil cât mai curând posibil.", a declarat oficialul. 

La rândul său, Benny Gantz a avut o primă reacţie: ,,A pune liderii unei ţări care poartă o luptă pentru a-şi apăra cetăţenii pe picior de egalitate cu teroriştii este orbire morală. Acceptarea cererii Curţii Penale Internaţionale ar constitui o crimă istorică care nu va fi ştearsă."

Ministrul de externe Israel Katz a reacţionat cu privire la decizia procurorului general al Curţii Penale de la Haga de a emite mandate de arestare împotriva primului ministru şi a ministrului apărării: „Decizia scandaloasă a Procurorului General al Curţii Penale de la Haga este un atac frontal neîngrădit împotriva victimelor din 7 octombrie şi a celor 128 de răpiţi ai noştri din Gaza.

În timp ce ucigaşii lui Vansi Hamas comit crime împotriva umanităţii împotriva fraţilor şi surorilor noştri, procurorul general îi menţionează în aceeaşi suflare pe primul ministru şi pe ministrul apărării statului Israel alături de abominabilii monştri nazişti ai Hamas - o ruşine istorică care va să fie amintit pentru totdeauna.

Am dispus înfiinţarea imediată a unui comitet special la Ministerul Afacerilor Externe, cu toate elementele profesionale, cu scopul de a lupta împotriva deciziei care era menită în primul rând să lege statul Israel de mâini şi să-i interzică dreptul de autoapărare.

Nicio forţă din lume nu ne va împiedica să returnăm toţi răpiţii noştri şi să prăbuşim regimul terorist al Hamas”, este afirmaţia acestuia. 

Isaac Herzog, preşedintele Israelului, a condamnat decizia procurorului general al CPI: ,,Declaraţia CPI este un pas unilateral luat cu rea-credinţă şi încurajează teroriştii din întreaga lume. Ne aşteptăm ca toţi liderii lumii libere să condamne direct acest pas şi să îl respingă cu fermitate."

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Acuzaţiile sunt de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului şi războiul care a urmat în Gaza, a declarat luni, într-un interviu exclusiv pentru CNN Christiane Amanpour, procurorul-şef al Curţii, Karim Khan.

Khan a declarat că Curtea Penală Internaţională (CPI) solicită, de asemenea, mandate de arestare pentru ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, precum şi pentru alţi doi lideri de top ai Hamas - Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem şi mai bine cunoscut sub numele de Mohammed Deif, şi Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.

Mandatele împotriva politicienilor israelieni marchează prima dată când Curtea Penală Internaţională (CPI) îl vizează pe liderul de vârf al unui aliat apropiat al Statelor Unite. Decizia îl plasează pe Netanyahu în compania preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare în legătură cu războiul Moscovei în Ucraina.

Atunci când luna trecută au apărut informaţii potrivit cărora procurorul-şef al CPI ia în considerare acest curs de acţiune, Netanyahu a declarat că orice mandat de arestare al CPI împotriva unor înalţi oficiali guvernamentali şi militari israelieni „ar fi un scandal de proporţii istorice” şi că Israelul „are un sistem juridic independent care investighează riguros toate încălcările legii”.

Un grup de judecători ai CPI va analiza acum cererea lui Khan de emitere a mandatelor de arestare.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crime,
benjamin netanyahu,
hamas,
israel

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.