Vrei să iţi deschizi un salon de coafură, cosmetică sau un studio de tatuare şi piercing? Vezi aici un ghid cu tot ce trebuie să faci

Postat la 14 august 2016 1370 afişări

Vrei să iţi deschizi un salon de coafură, cosmetică sau un studio de tatuare şi piercing? Vezi aici un ghid cu tot ce trebuie să faci

       În procesul de alegere a unui spaţiu, există şi factori de care este obligatoriu să ţinem cont şi anume:

1.  Ca şi strucură funcţională a unui spaţiu destinat desfăşurării activităţii de înfrumuseţare corporală, în vederea respectării normelor legale în vigoare trebuie să avem în vedere compartimentarea spaţiului astfel încât acesta să corespundă  prevederilor art. 2 din Ordinul nr.1336/2007 şi anume să dispună de incinte separate pentru fiecaredintre următoarele activităţi:

    a) accesul, înregistrarea şi aşteptarea clienţilor;

    b) desfăşurarea procedurilor;

    c) păstrarea echipamentului, instrumentarului şi a articolelor curate, dezinfectate şi sterile, în dulapuri separate şi închise, în spaţii lipsite de praf şi umiditate, la care au acces numai persoanele autorizate;

    d) depozitarea echipamentelor şi materialelor utilizate pentru curăţenie.

Se acceptă amenajarea cel puţin a unui spaţiu pentru curăţarea, dezinfecţia, sterilizarea instrumentarului şi a materialelor refolosibile, în camera de desfăşurare a procedurilor.

1.1.-  În concordanţă cu cele menţionate la pct.1, conform art. 1, alin.(2) din Anexa 3 din Ordinul nr.1336/2007, pentru următoarele activităţi trebuie să existe incinte separate prin uşi:

    a) epilare, tratament şi machiaj cosmetic;

    b) pedichiură, manichiură;

    c) coafură, manichiură;

    d) frizerie, bărbierit, manichiură.

       Dacă în cabinet se desfăşoară doar activităţi de coafură şi/sau frizerie, inclusiv bărbierit şi manichiură, incinta pentru accesul, recepţia şi aşteptarea publicului este opţională.

1.2. – Spaţiile de desfăşurare a activităţilor de tatuare, piercing sau implantare dermală corespund compartimentării menţionate la pct.1 cu anumite limite de suprafaţă şi dotări, menţionate la Cap. 4, pct.4.2. din prezentul Ghid.

2.  Dacă compartimentarea spaţiului  nu corespunde descrierii de la pct. 1. dar deţine o suprafaţă suficientă care să ne permită realizarea unor modificări constructive, este necesar să avem în vedere dacă aceste modificări constructive pot fi realizate din punct de vedere legal (se poate obţine autorizaţie de construcţie de la primăria locală, în baza Legii 50/1991, cu modificările şi completările ulterioare), iar în cazul în care spaţiul se află într-o clădire de locuit colectivă, dacă putem obţine acordul vecinilor şi a asociaţiei de proprietari dacă aceasta există sau a vecinilor de parcelă când avem în vedere un imobil unifamilial.

3. Chiar şi în cazul când nu este necesar efectuarea unor modificări constructive, un alt aspect de care trebuie să ţinem seama la alegerea unui spaţiu, îl reprezintă datele tehnice menţionate în Cartea Funciară care  atestă desţinaţia spaţiului respectiv. În cazul în care spaţiul este notificat în Cartea Funciară ca şi locuinţă este necesar schimbarea destinaţiei acestuia prin solicitarea de la primăria locală a unui certificat de urbanism pentru schimbare destinaţiei acestuia. Atenţie însă, schimbarea destinaţiei implică după caz, acordul vecinilor şi a asociaţiei de proprietari.Pentru clădirile integrate în sistemul de cadastru şi carte funciară, este recomandat să se procedeze la notarea schimbării destinaţiei şi în cadrul acestui registru.

Pentru a înţelege pe deplin necesitatea notării schimbării destinaţiei  în  Cartea Funciară, trebuie să reţinem că respectiva informaţie, odată notificată, fie că devine opozabilă terţilor fie că dobândeşte doar caracter informativ, conform prevederilor legale aceasta fiind cuprinsă într-un Registru public, stă la baza informării diferitelor instituţii publice sau persoanelor fizice interesate, acest fapt  protejând atât în prezent cât şi în viitor, atât operatorul economic cât şi proprietarul spaţiului,  prin faptul că  eventualele modificări  a obiectului de activitate sau în cazul schimbării operatorului economic care gestionează  spaţiul în cauză, nu vor mai necesita acordul vecinilor, aspect care din practica întâlnită poate constituii un real impediment şi  care, în unele cazuri nu poate fi rezolvat decât pe calea instanţelor de judecată.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/vrei-sa-iti-deschizi-un-salon-de-coafura-cosmetica-sau-un-studio-de-tatuare-si-piercing-vezi-aici-un-ghid-cu-tot-ce-trebuie-sa-faci-15561934
15561934
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.