Vrei să iţi deschizi un salon de coafură, cosmetică sau un studio de tatuare şi piercing? Vezi aici un ghid cu tot ce trebuie să faci

Postat la 14 august 2016 1370 afişări

Vrei să iţi deschizi un salon de coafură, cosmetică sau un studio de tatuare şi piercing? Vezi aici un ghid cu tot ce trebuie să faci

  persoana adultă  poate să apeleze la un Centru de evaluare a competenţelor profesionale, acreditat pentru ocupaţia sau calificarea respectivă, în vederea evaluării şi certificării competenţelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale (nu prin intermediul inst. de învătământ sau formatori autorizaţi). În cazul când persoana respectivă este declarată competentă pentru toate uniţăţile de competenţă din standardul ocupaţional sau de pregătire profesională, în acest caz va beneficia de eliberarea unui Certificat de competenţe profesionale în meseria respectivă, asigurându-şi astfel practicarea unei ocupaţii precum frizer, coafor, manichiură-pedichiură, etc., dobândind nivelul 2sau 3 de calificare.

 în cazul în care persoana nu au depăşit vârsta legală de şcolarizare, poate urma cursurile de învăţământ profesional în profilul – Estetica şi igiena corpului omenesc, cu durata de minim 3 ani şi în urma susţinerii  examenului de certificare a calificării profesionale va beneficia de Certificatul de calificare şi suplimentul descriptiv al certificatului,  asigurându-le astfel nivelul 3 de calificare într-o ocupaţie precum frizer, coafor, manichiură-pedichiură, etc.

 persoanele care deţin studii gimaziale şicare nu şi-au continuat studiile sau şi le-au întrerupt şi care au finalizat până la 18 ani un sistem de învăţământ în sistem dual (o formă de organizare a învăţământului profesional, care se desfăşoară pe bază de contract de muncă şi combină pregătirea profesională ce se organizează de un operator economic, cu pregătirea organizată în cadrul unei unităţi de învăţământ), finalizat cu examen de certificare a calificării profesionale dobândesc Certificatul de calificare şi suplimentul descriptiv al certificatului,  asigurându-le astfel nivelul 3 de calificare în meseria respectivă.

• Persoanele care au absolvit primii 2 ani de liceu, filieră tehnologică în profilul - Estetica şi igiena corpului omenesc, sau programul – A doua şansă, din învăţământul secundar inferior :

 Absolvenţii clasei a X-a din cadrul filierei tehnologiceîn profilul - Estetica şi igiena sau programul – A doua şansă, care au finalizat un stagiu de pregătire practică pot susţine examen de certificare a calificării în urma căruia vor beneficia de Certificatul de calificare şi suplimentul descriptiv al certificatului,  asigurându-şi asfelpracticarea unei ocupaţii precum frizer, coafor, manichiură-pedichiură, etc., dobândind nivelul  3 de calificare.

• Persoanele care au absolvit învăţământul general obligatoriu (10 clase pt. absolvenţii din anii trecuţi)

 persoana adultă poate să parcurgă un program formare profesională, în vederea calificării sau perfecţionării (în cazul în care deţine deja o calificare în meseria respectivă), finalizat cu un certificat de calificare/absolvire şi suplimentul descriptiv al certificatului, organizate de formatori autorizaţi de Autoritatea Naţională pentru Calificări, în baza prevederior cuprinse în O.G. nr. 129/2000, asigurându-şi astfel practicarea unei ocupaţii precum frizer, coafor, manichiură-pedichiură, etc., dobândind nivelul  3 de calificare.

 persoana adultă  poate să apeleze la un Centru de evaluare a competenţelor profesionale, acreditat pentru ocupaţia sau calificarea respectivă, în vederea evaluării şi certificării competenţelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale (nu prin intermediul inst. de învătământ sau formatori autorizaţi). În cazul când persoana respectivă este declarată competentă pentru toate uniţăţile de competenţă din standardul ocupaţional sau de pregătire profesională, va beneficia de eliberarea unui Certificat de  calificare în meseria respectivă, iar în cazul când este declarată competentă pentru una sau mai multe competenţe asociate unei calificări ori unei ocupaţii, eliberându-se un Certificat de competenţe profesionale, documentele respective permiţând titularului să practice o ocupaţie ce necesită nivelul 3 de calificare.

• Persoanele care au absolvit învăţământul liceal cu sau fără diplomă de bacalaureat:

 Persoanele care au absolvit învăţământul liceal filiera tehnologică, în profilul estetica şi igiena corpului omenesc, dobândesc prin diplomă de bacalaureat, o calificare de nivel 4într-o ocupaţieprecum frizer, coafor, manichiură-pedichiură, stilist, cosmetician, etc.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/vrei-sa-iti-deschizi-un-salon-de-coafura-cosmetica-sau-un-studio-de-tatuare-si-piercing-vezi-aici-un-ghid-cu-tot-ce-trebuie-sa-faci-15561934
15561934
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.