Vrei să iţi deschizi un salon de coafură, cosmetică sau un studio de tatuare şi piercing? Vezi aici un ghid cu tot ce trebuie să faci

Postat la 14 august 2016 1370 afişări

Vrei să iţi deschizi un salon de coafură, cosmetică sau un studio de tatuare şi piercing? Vezi aici un ghid cu tot ce trebuie să faci

1.1.1. Competenţele profesionale

      Competenţele profesionale pot fi dobândite  pe cale formală, nonformală sau informală. 

  Dobândirea competenţelor pe cale formală

Calea formală reprezintă o învăţare organizată şi structurată, care se realizează într-un cadru instituţionalizat având asociate obiective, durate şi resurse, depinde de voinţa celui care învaţă şi se finalizează cu certificarea instituţionalizată a cunoştinţelor şi competenţelor dobândite.

Dobândirea unei calificării în meserii precum coafură, manichiură, pedichiură, frizer, cosmetician, etc, pe cale formală implică parcurgerea unorprograme de formare profesională  prin care se asigură dobândirea unor competenţe profesionale în conformitate cu standardele ocupaţionale, respectiv standardele de pregătire profesională, recunoscute la nivel naţional şi anume:

A.        Parcurgerea unei forme învăţământ din cadrulde ministerului învăţământului - şcoala profesională, liceu tehnologic, şcoala postliceală,în profilul estetica şi igiena corpului omenesc, prin carese asigură dobândirea competenţelor conform  standarduluide pregătire profesională corespunzător meseriei respective,iar în urma susţinerii şi promovării examenului de certificare a competenţelor profesionale, se obţine certificatul de calificare profesională în meserii precum cea decoafură, manichiură, pedichiură, frizer, etc.

B.  Parcurgereaunui program de calificare care să asigure dobândirea competenţelor conform  standardului ocupaţional corespunzător ocupaţiei respective, organizat de formatori autorizaţi  de  Autoritatea Naţională pentru Calificări, în baza prevederior cuprinse în O.G. nr. 129/2000, sau prin intermediul cursurilor organizate de Agenţiilor Judeţene de Formare  Profesională, în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002, privind formarea profesională a adulţilor, cu modificările şi completările ulterioare,iar în urma susţinerii şi promovării examenului se obţine certificatul de calificare sau de absolvire.

   Furnizorul de formare profesională eliberează persoanei care a promovat examenul de absolvire a unui program de formare profesională următorul tip de certificat, după caz:

a) certificat de calificare profesională pentru programele de calificare sau recalificare;

    Durata cursurilor de formare profesională  durează în funcţie de nivelul calificării oferite şi anume :

• pentru nivelul 2 de calificare – 360 de ore

• pentru nivelul 3 de calificare – 720 de ore

• pentru nivelul 4 de calificare  - 1080 de ore

    b) certificat de absolvire pentru programele de iniţiere. Durata unui curs de iniţiere este cuprins între 80 - 120 de ore şi asigură beneficiarului pregătirea necesară în vederea dobândirii  competenţelor profesionale minime necesare pentru obţinerea unui loc de muncă urmând  ulterior ca  aceastasă se perfecţioneze şi să obţină o  calificare în meseria respectivă.

  Dobândirea competenţelor pe cale nonformală

      Calea non-formală este reprezentată de învăţarea integrată în cadrul unor activităţi planificate, cu obiective de învăţare, care nu urmează în mod explicit un curriculum şi poate diferi ca durată. Acest tip de învăţare depinde de intenţia celui care învaţă şi nu conduce în mod automat la certificarea cunoştinţelor şi competenţelor dobândite. În această categorie intră calificarea ce se poate obţine  prin ucenicia la locul de muncă, în conformitate cu prevederile Legii nr.279/2005, republicată. Legea respectivă în forma ei actuală nu impune decât o vârsta minimă de la care o persoană poate să beneficieze de această formă de calificare,  şi anum vârsta de 16 ani., fără a se specifica o  vârstă maximă până la care o persoană poate să beneficieze de această formă de calificare.Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.

La sfârşitul perioadei de ucenicie, beneficiarul va parcurge o procedură de evaluare şi certificare a competenţelor, în coformitate cu prevederile Ordinului nr. 4543/2004, pentru aprobarea procedurii de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale, cu modificările şi completările ulterioare.Persoanele declarate competente în urma procesului de evaluare, primesc un certificat de competenţe profesionale, pentru unităţile de competenţă în care au fost declarate competente. Persoanele declarate competente pentru toate unităţile de competenţă specifice unei ocupaţii sau calificări primesc un certificat de calificare profesională care cumulează toate competenţele profesionale specifice acelei ocupaţii sau calificări în conformitate cu standardul ocupaţional, respectiv standardul de pregătire profesională. Certificatele menţionate anterior au aceeaşi valoare ca şi certificatele de absolvire, respectiv de calificare cu recunoaştere naţională, eliberate în sistemul formal de formare profesională.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/vrei-sa-iti-deschizi-un-salon-de-coafura-cosmetica-sau-un-studio-de-tatuare-si-piercing-vezi-aici-un-ghid-cu-tot-ce-trebuie-sa-faci-15561934
15561934
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.