Vrei să iţi deschizi un salon de coafură, cosmetică sau un studio de tatuare şi piercing? Vezi aici un ghid cu tot ce trebuie să faci

Postat la 14 august 2016 1370 afişări

Vrei să iţi deschizi un salon de coafură, cosmetică sau un studio de tatuare şi piercing? Vezi aici un ghid cu tot ce trebuie să faci

  Dobândirea competenţelor pe cale informală

     Calea informală reprezintă dobândirea unor competenţe specifice unei ocupaţii/meserii  rezultate în urma unor activităţi zilnice legate de muncă, mediul familial, timpul liber şi nu este organizată sau structurată din punct de vedere al obiectivelor, duratei ori sprijinului pentru învăţare. Acest tip de învăţare nu este dependent de intenţia celui care învaţă şi nu conduce în mod automat la certificarea cunoştinţelor şi competenţelor dobândite. Ca să înţelegem mai concret aceasta formă de obţinere a unei calificări,  să  considerăm că o persoană a cărei părinţi deţin un cabinet de înfrumuseţare, a dobândit de-a lungul timpului mai multe competenţe în activitatea, să presupunem, de frizerie. Această persoană poate  să solicite unui centru de evaluare şi certificare, autorizat de Autoritatea Naţională pentru Calificări, parcurgerea unei proceduri de evaluare şi certificare a competenţelor, în coformitate cu prevederile Ordinului nr.4543/2004 şi în cazul în care este declarată competentă i se va recunoaşte calificarea pentru meseria de frizer eliberăndu-i-se în acest sens un certificat de calificare sau certificat de competenţă în funcţie de nr. unităţilor de competenţă pentru care a fost declarat apt

1.1.2. --Cum putem obţine o calificare în funcţie de studiile de care dispunem ?

Conform Cadrului Naţional al Calificărilor (CNC), aprobat prin H.G.918/2013, modificată prin H.G. nr. 567/2015,oricărei meserii inclusiv celor practicate într-un cabinet de înfrumuseţare precumar ficea de frizer, coafor, manichiurist-pedichiurist, cosmetician, etc,le corespunde un anumit nivel de calificare în funcţie de rezultatele învăţării exprimate prin nivelul cunoştinţelor, abilităţilor şi competenţelor pe care le posedă persoana respectivă. În acest context este util să analizăm,în conformitate cu Anexa nr. 2 din respectivul act normativ, corespondenţa dintre nivelul studiile de care dispune o persoană la un moment dat, programul de formare profesională/ forma de învăţământ ce poate fi urmată în baza acestora, actul care i se eliberează şi nivelul de calificare conform CNC. Astfel conform prevederilor cuprinse în H.G. nr. 567/2015, accesul unei persoane la diferitele nivele de calificare în cadrul unei meserii, este condiţionat de nivelul studiilor absolvite şi anume:

• Persoanele care dispun doar de studii primare (4 clase):

 persoana adultă poate urma un curs de iniţiere ( 80 – 120 de ore) finalizat cu un certificat de absolvire şi suplimentul descriptiv al certificatului, organizate de formatori autorizaţi de Autoritatea Naţională pentru Calificări, în baza prevederior cuprinse în O.G. nr. 129/2000, asigurându-şi astfel nivelul 1 de calificare în meseria respectivă. În cazul în care pentru ocupaţia respectivă nu există aprobat un standard ocupaţional nu se eliberează suplimentul descriptiv al certificatului în această situaţie fiind ocupaţia de ’’montator bijuterii pe corp” pentru activitatea de piercing.

  persoana adultă  poate să apeleze la un Centru de evaluare a competenţelor profesionale, acreditat pentru ocupaţia sau calificarea respectivă, în vederea evaluării şi certificării competenţelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale (nu prin intermediul inst. de învătământ sau formatori autorizaţi).În acest caz persoana respectivă va beneficia de eliberarea unui Certificat de competenţe profesionale în meseria respectivă, asigurându-şi astfel nivelul 1 de calificare în meseria respectivă.

• Persoanele care dispun doar de studii gimnaziale (8 clase):

  persoana adultă poate să parcurgă un program formare profesională, în vederea calificării sau iniţierii, finalizat cu un certificat de calificare/absolvire şi suplimentul descriptiv al certificatului, organizate de formatori autorizaţi de Autoritatea Naţională pentru Calificări, în baza prevederior cuprinse în O.G. nr. 129/2000, asigurându-şi astfel practicarea unei ocupaţii ce necesită nivelul 2 de calificare( dacă a urmat un curs de 360 de ore) sau  nivelul 3 de ( dacă a urmat un curs de 720 de ore).

 persoana adultă poate să încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, pentru o calificare de nivel 2 sau 3, în conformitate cu prevederile Legii nr.279/2005, republicată, iar în urma promovării examenului de absolvire a cursurilor de formare profesională va beneficia de Certificatul de calificare şi suplimentul descriptiv al certificatului, asigurându-şi astfel practicarea unei ocupaţii precum frizer, coafor, manichiură-pedichiură, etc., dobândind nivelul 2 sau 3 de calificare în funcţie de durata contractului de ucenicie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/vrei-sa-iti-deschizi-un-salon-de-coafura-cosmetica-sau-un-studio-de-tatuare-si-piercing-vezi-aici-un-ghid-cu-tot-ce-trebuie-sa-faci-15561934
15561934
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.