Vrei să iţi deschizi un salon de coafură, cosmetică sau un studio de tatuare şi piercing? Vezi aici un ghid cu tot ce trebuie să faci

Postat la 14 august 2016 1370 afişări

Vrei să iţi deschizi un salon de coafură, cosmetică sau un studio de tatuare şi piercing? Vezi aici un ghid cu tot ce trebuie să faci

 Persoanele care au absolvit învăţământul liceal filiera tehnologică, în profilul estetica şi igiena corpului omenesc şi  care au promovat examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc un Certificat de calificare şi suplimentul descriptiv al certificatului,  asigurându-le astfel nivelul 4 de calificareîntr-o ocupaţieprecum frizer, coafor, manichiură-pedichiură, stilist, cosmetician, etc.

 Persoanele care au absolvit învăţământul liceal fără diplomă de bacalaureat pot încheia un contract de ucenicie la locul de muncă, pentru o calificare de nivel 4, în conformitate cu prevederile Legii nr.279/2005, republicată, iar în urma promovării examenului de absolvire a cursurilor de formare profesională dobândesc un Certificat de calificare şi suplimentul descriptiv al certificatului,  asigurându-le astfel nivelul 4 de calificare,într-o ocupaţieprecum frizer, coafor, manichiură-pedichiură, stilist, cosmetician, etc.

 Persoanele care au absolvit învăţământul liceal cu sau  fără diplomă de bacalaureat pot opta pentru o şcoală postliceală în profilul - estetica şi igiena corpului omenesc, iar în urma promovării examenului de certificare a calificării profesionale, dobândesc un Certificat de calificare şi suplimentul descriptiv al certificatului,  asigurându-le astfel nivelul 5 de calificare calificareîntr-o ocupaţieprecum frizer, coafor, manichiură-pedichiură, stilist, cosmetician, etc.

 Persoanele care deţin studii superioare şi doresc să practice o ocupaţie precum cea de cosmetician, stilist, manichiură-pedichiură, etc., pot apela fie la un curs de formare profesională spre exemplu cu durata de 1080 de ore, care le va asigura o calificare de nivel 4 în ocupaţiile respective sau în cazul când aceştia au dobândit competenţe profesionale în  pe căi informale, pot apela la  Centru de evaluare a competenţelor profesionale, acreditat pentru ocupaţia sau calificarea respectivă, în vederea evaluării şi certificării competenţelor profesionale dobândite.

Activităţiile de tatuare cosmetică şi artistică, de piercing şi implantare dermală, sunt ocupaţii relativ noi pe piaţa muncii, acestea fiind introduse de curând în codul  COR ( clasificarea ocupaţiilor din Romania), elaborat de Ministerul Muncii, sub denumirea de ’’tatuator’’, la poziţia cu nr. 514206, respectiv sub denumirea de ’’montator bijuterii pe corp”, la poziţia 514207. Desfăşurarea în condiţii de legalitate şi cu drepturi depline a acestor ocupaţii, necesită dobândirea  competenţelor  profesionale menţionate în standardul ocupaţional (aprobat de ANC).

Pentru ocupaţia de ’’tatuator’’,  standardul ocupaţional a fost aprobat şi poate fi consultat pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Calificări ( ANC). Conform acestuia, accesul la această ocupaţie necesită minim studii liceale şi deţinerea unei calificări de nivel 3 (conform Cadrului Naţional al Calificărilor).  Pentru ocupaţia de “montator bijuterii pe corp” în momentul de faţă nu a fost încă aprobat un standard ocupaţional, această ocupaţie se poate desfăşura în baza unui curs de iniţiere  finalizat cu un Certificat de absolvire, în baza căruia titularul va putea profesa în ocupaţia respectivă.

      În încheierea celor menţionate în acest subcapitol, cu privire la calificare şi condiţiile de acces la aceasta, trebuie să menţionăm că odată cu aprobarea noului formular a standardului ocupaţional pentru educaţie şi formare profesională (a se vedea Ordinul nr. 3170/2015, modificat prin Ordinul nr. 6020/2015),  devine mai accesibil oricărui cetăţean interesat, să cunoască nivelul de calificare, nivelul educaţional,  programă de formare teoretică şi practică, condiţii de acces, diplome/certificate, pentru a avea acces la o anumită ocupaţie  - a se vedea în acest sens standardul ocupaţional pentru tatuator.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/vrei-sa-iti-deschizi-un-salon-de-coafura-cosmetica-sau-un-studio-de-tatuare-si-piercing-vezi-aici-un-ghid-cu-tot-ce-trebuie-sa-faci-15561934
15561934
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.