Mari afaceri de familie din Europa

Postat la 09 august 2010 816 afişări

Cei ce au trait in Romania anilor ‘80 si ‘90 aproape sigur stiu filme ca “Dallas” sau “Mostenirea familiei Guldenburg”, gratie carora faceau cunostinta cu un gen de afaceri de familie pe care Romania nu le-a mai cunoscut vreme de aproape patru decenii. La ora actuala, mare parte din cele mai importante afaceri din Europa continua sa fie dominate de familii, adevarate dinastii de business, a caror prosperitate (si, mai nou, rezistenta la criza economica) se datoreaza si masurii in care rudele, respectiv generatiile succesive, au reusit

CEALALTA FAMILIE REGALA A SUEDIEI

Tot in Peninsula Scandinava, o alta dinastie de business, cea a familiei Wallenberg, isi conduce cu autoritate imperiul financiar, dar influenteaza decisiv si lumea politica si diplomatica. Legati prin alianta pana si cu fostul secretar al Natiunilor Untie, Kofi Annan, casatorit cu o membra a familiei, cei din dinastia Wallenberg au fost o parte integranta a istoriei Suediei inca din secolul al XIX-lea, prin politicienii, diplomatii si bancherii care au contribuit la crearea actualului stat suedez, fiind supranumiti "familia regala de business a Suediei".

Cel mai cunoscut membru al familiei este, paradoxal, unul care nu a avut legatura cu afacerile familiei - Raoul Wallenberg, diplomat la Budapesta in cel de-al doilea razboi mondial, de unde a salvat de la deportare cateva mii de evrei, dupa care a disparut in prizonieratul din URSS. In prezent, familia Wallenberg controleaza prin vehiculele sale financiare circa o treime din activele bursei suedeze, prin intermediul fondului de investitii Investor AB. Familia Wallenberg are participatii semnificative la cea mai mare banca a tarii, Skandinaviska Enskilda (de la care a plecat dezvoltarea grupului, in 1856), la producatorul de electronice Electrolux, cel de medicamente AstraZeneca, compania de telecomunicatii Ericsson, cea de aeronautica si automobile Saab sau producatorul de echipamente electrice ABB. Motto-ul familiei - "Esse non videri" ("sa fii, nu sa pari") - a facut ca membrii ei sa nu-si afiseze bogatia si sa se fereasca sa apara in topuri de profil.

La conducerea afacerilor familiei se afla din 2006 a cincea generatie, formata din Marcus Wallenberg si fratii Jacob si Peter Wallenberg. La sfarsitul lunii iunie, valoarea activelor administrate de familia Wallenberg era de 15,6 miliarde de euro, in crestere cu 6% fata de anul trecut, in vreme ce datoriile nete erau de doar 4% din totalul activelor, potrivit raportarilor Investor AB.

BARONUL CAFELEI VIENEZE

"Sunt cel mai antipatizat om din Austria", a spus bancherul Julius Meinl V intr-un interviu acordat anul trecut dupa eliberarea din inchisoare contra unei cautiuni record de 100 de milioane de euro. Cel care conduce afacerile familiei Meinl a fost inchis pentru mai putin de doua zile dar suma pe care a trebuit sa o plateasca pentru a fi liber a fost de 12 ori mai mare decat cea pe care justitia americana i-a cerut-o lui Bernard Madoff (acuzat de o frauda de 50 de miliarde de euro) pentru a-l cerceta in libertate.

Meinl, care recent a rascumparat la un pret de cinci ori mai mic afacerea Kandia din Romania, a fost acuzat de manipularea pietei de capital si de publicitate inselatoare cu privire la soliditatea si profitabilitatea actiunilor companiei, producand o paguba de mai multe miliarde de euro unui numar de aproape 60.000 de investitori. Potrivit relatarilor de la acea vreme, judecatorul ar fi fixat cautiunea prin raportarea la averea de 2 miliarde de euro cu care familia Meinl era creditata in 2008 intr-un top al revistei lunare Trend din Austria. Acuzatul a negat insa veridicitatea informatiilor revistei, sustinand ca regreta ca nu le-a combatut la vremea respectiva. In topul din 2009, aparut la doar cateva luni dupa arestarea bancherului austriac, aceeasi sursa credita familia Meinl cu o avere de doar 900 de milioane de euro. Julius Meinl V (50 de ani) este reprezentantul unei dintre cele mai celebre dinastii de business din Austria, care a inceput acum 150 de ani cu o afacere de import de cafea, dupa ce i-a convins pe vienezi sa cumpere in premiera cafea proaspat prajita si macinata pe care puteau sa o pregateasca si acasa, dar o puteau degusta si in magazinele de delicatese Meinl.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/mari-afaceri-de-familie-din-europa-6794870
6794870
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.