Mari afaceri de familie din Europa

Postat la 09 august 2010 816 afişări

Cei ce au trait in Romania anilor ‘80 si ‘90 aproape sigur stiu filme ca “Dallas” sau “Mostenirea familiei Guldenburg”, gratie carora faceau cunostinta cu un gen de afaceri de familie pe care Romania nu le-a mai cunoscut vreme de aproape patru decenii. La ora actuala, mare parte din cele mai importante afaceri din Europa continua sa fie dominate de familii, adevarate dinastii de business, a caror prosperitate (si, mai nou, rezistenta la criza economica) se datoreaza si masurii in care rudele, respectiv generatiile succesive, au reusit

CEI 600 DE NECUNOSCUŢI DE LA HANIEL

Una dintre cele mai mari si mai discrete dinastii de business din Europa este cea formata de familia Haniel, inca de la jumatatea secolului al XVIII-lea. Pornita de la un depozit de legume, afacerea s-a extins treptat, ajungand acum sa aiba investitii in peste 40 de tari si peste 53.000 de angajati. Grupul Haniel a luat avant odata cu industrializarea bazinului minier Ruhr, de unde provine familia: de la comertul cu carbune, investitiile s-au extins la otelarii, companii de transport naval, dar si comert cu ulei, lemn, materiale de constructii, explozibili sau ingrasaminte. Rapoartele companiei sustin ca aproape 600 de membri ai familiei gestioneaza averea de aproape 10,5 miliarde de euro (estimare Manager Magazin) a pe care grupul a reusit s-o acumuleze in cele peste doua secole de existenta.

Discretia familiei a facut ca prezenta lor in media sa fie cvasi- inexistenta, cele mai recente mentiuni publice fiind din 2008, cand grupul a anuntat obtinerea controlului asupra retelei Metro. Familia Haniel nu se mai ocupa de administrarea efectiva a afacerii inca de la inceputul secolului trecut, dar a reusit sa reziste incercarilor repetate de a ceda controlul asupra participatiilor sale. Astazi, grupul Haniel detine cel mai mare distribuitor de farmaceutice din Europa, Celesio, producatorul de solutii de igienizare a toaletelor CWS-boco sau serviciul de corespondenta business-to-business TAKKT, ajungand la o cifra de afaceri de circa 24,5 miliarde de euro in 2009, in scadere cu 5% fata de anul anterior, pe fondul crizei financiare. Acesta scadere nu a speriat insa investitorii care au suprasubscris de mai multe ori, din octombrie 2009, o emisiune de obligatiuni cu scadenta peste cinci ani a companiei, ajutand astfel grupul sa stranga lichiditati de 1,4 miliarde de euro, pe care se estimeaza ca le va folosi pentru viitoare achizitii.

PATRIARHUL DANEZ

Proprietarul celui mai mare imperiu de shipping din lume, armatorul danez Arnold Maersk Mc-Kinney Moeller (97 de ani) este printre ultimii mohicani ai unei generatii de industriasi care a dominat Europa secolului trecut. Grupul Maersk Moeller a avut anul trecut o cifra de afaceri de 39 de miliarde de euro de pe urma celor 115.000 de angajati din diverse domenii, in special din activitati de cargo si productie de nave, foraje maritime, dar si banci, retail sau aviatie. Principala linie de business a grupului este activitatea de shipping, unde Maersk Moeller are circa 12% din piata mondiala de profil, dupa importante achizitii facute chiar si la inceputul crizei economice. De altfel, dupa cel de-al doilea razboi mondial, grupul Maersk a incheiat doar un singur an pe pierdere, in 2009 inregistrand un minus de un miliard de euro din cauza deteriorarii pietei de shipping; pentru anul acesta, insa, compania estimeaza ca va depasi profitul de 2,7 miliarde de euro din 2008.

O alta sursa de venituri a Maersk Moeller o constituie si forajele petroliere din Marea Nordului (pentru care Moeller plateste o redeventa fixa, considerata prea mica de catre concurenti si inechitabila in raport cu pretul tot mai ridicat al petrolului), din Golful Mexic, Brazilia sau din Qatar. Donator generos al partidelor conservatoare care au format guvernul danez in ultimii zece ani, magnatul Maersk Moeller a beneficiat de conditii favorabile atat in activitatea de foraje cat si in cea de retail, ajungand sa aiba cea mai mare retea de supermarketuri din tara, cu 1.350 de magazine. Afacerile sale au trecut insa de mult de granita daneza, Maersk Mc-Kinney Moeller fiind inca din 1970 primul non- american care a ajuns membru in boardul producatorului de computere IBM, pozitie pe care a pastrat-o pana in 1984. Proprietarul grupului s-a retras in urma cu mai putin de un deceniu de la conducerea grupului, insa a continuat sa se implice in deciziile strategice ale companiei al carei actionar majoritar este. Dupa retragere, Moeller - tata a trei fete - s-a dedicat activitatilor filantropice atat in Danemarca, cat si in exterior, prin intermediul a doua fundatii controlate de familia sa.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/mari-afaceri-de-familie-din-europa-6794870
6794870
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.