Romania pe bicicleta

Postat la 10 mai 2010 224 afişări

In toata tara exista de doua ori mai multe biciclete fata de inceputul anilor 2000, iar numarul acestora continua sa creasca. Cat de dispusi sunt oamenii sa renunte la propria masina si sa treaca la acest mijloc de transport?

"Vi se pare ca piscina in curte este ceva de lux, si este, pentru ca o mica parte din populatie are acces la asa ceva. Ganditi-va ca abia v-ati luat o piscina, sunteti fericit si vi se spune ca este toxica si ca ar trebui sa renuntati la ea", caracterizeaza sociologul atitudinea de acum fata de masini. Cum casele nu sunt pentru buzunarul multora in ziua de astazi, in timp ce autoturismele sunt accesibile pentru un numar mai mare de oameni, asa se explica si tendinta multora de a-si lua masini tot mai spectaculoase, indiferent cu ce sacrificii - o tendinta ce ne separa de Occident. "Il vezi pe unii cu Mercedes, cu Audi sau cu o marca foarte sofisticata, desi ei stau la confort doi in Berceni. Tocmai pentru ca e ceea ce isi pot permite ca indicator de statut social", adauga Bulai.

Ne mutam in anul 2025. Andrei, tanarul despre care vorbeam in debutul materialului, are acum 40 de ani. Este tatal a doi copii, locuieste in afara orasului si vine zilnic la serviciu cu trenul pana in gara centrala. Dupa ce coboara din tren, se indreapta, ca toti cei 50.000 de calatori care ajung zilnic in oras pe calea ferata, inspre imensa parcare de biciclete, amplasata la doi pasi de statia CFR. Ajuns in parcare, Andrei imprumuta gratuit una dintre sutele de mii de biciclete puse la dispozitie de autoritati si, folosind pistele speciale, delimitate de borduri si semaforizate inteligent, porneste alaturi de cei mici inspre scoala si de acolo la serviciu.

Va las pe dumneavoastra sa va imaginati daca Andrei mai locuieste in Romania sau poate, cine stie, s-a mutat de mult intr-o tara din Vest.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
biciclete
/cover-story/romania-pe-bicicleta-6099932
6099932
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.