Cine mai are curaj sa investeasca in magazine noi

Postat la 21 iunie 2010 108 afişări

Intre un an cu insolvente si reorganizari si altul cu vanzari in scadere, exista comercianti romani care au curaj si resurse sa investeasca, E vorba in total de bugete de 80 de milioane de euro pentru 2010.

Niciunul dintre retailerii de electronice, electrocasnice si IT n-a fost ocolit de efectele crizei, dar putini au ajuns totusi in situatia insolventei. Altex, spre exemplu, a pierdut anul trecut aproape jumatate din incasari, tragand linie anul trecut cu afaceri de 180 de milioane de euro, iar Domo, aparent cel mai rezistent la situatia economica dificila, a suferit o scadere de 15% a businessului, pana la 170 de milioane de euro. Asteptari prea mari nu are Domo nici de la viitor. Lorand Szarvadi, directorul executiv, spune ca electroretailul sufera in continuare, chiar daca la inceput de an a existat o iluzie de revenire, care insa nu s-a dovedit a fi durabila. "Estimez ca 2010 va stagna sau va inregistra cel mult o crestere simbolica de pana la 5%", adauga Szarvadi. Cu scepticism priveste si Enrico Perini jumatatea de an ramasa din 2010, spunand ca nu stie la ce sa se astepte din septembrie. "Acum e o inertie care se mai resimte la nivelul pietei, in sensul ca cine a inceput sa puna teava o sa termine de pus, dar poate n-o sa mai puna alta."

Se cauta un investitor

Soarta Flanco n-a fost pana la urma chiar atat de dramatica, ceea ce nu se poate spune si in cazul lantului de magazine IT K-Tech Ultra Pro, al carui faliment a fost pronuntat si care va fi dizolvat in a doua jumatate a anului. Reorganizarea decisa de Casa de Insolventa Transilvania, administratorul judiciar al Flanco, au repus reteaua pe picioare la inceputul acestui an, asa ca iesirea din insolventa asteptata pentru luna septembrie nu e imposibil de realizat. Dincolo de masurile interne insa, solutia salvatoare vine din afara: compania ar trebui sa gaseasca un investitor dispus sa faca o infuzie de capital in schimbul pachetului majoritar de actiuni. Acum este deja in discutii cu cinci potentiali investitori, iar o astfel de miscare ar putea fi aproape, sustin surse apropiate companiei: Flanco ar putea fi la un pas sa bata palma pentru o tranzactie de natura mai complexa, aducand astfel in actionariat inclusiv o companie din zona financiar-bancara.

Pentru Diverta, intrata si ea de curand in insolventa, va fi mai greu. Compania controlata de omul de afaceri Octavian Radu a cerut recent intrarea in insolventa pentru reorganizare judiciara, avand datorii de peste zece milioane de euro catre furnizori, opt milioane de euro catre banci si probleme grave de lichiditati. N-a fost insa de ajuns, iar acum Diverta va traversa un nou proces de reorganizare. Radu sustine ca situatia de fata nu schimba cu nimic planul sau initial, de a atrage capital, mai ales ca se afla de ceva vreme in negocieri cu mai multi investitori, plus ca are in maneca si alte masuri de redresare, luand in calcul francizarea magazinelor mai mici si chiar o potentiala listare la bursa.

Investitorii sunt intr-adevar la mare cautare in aceasta perioada, cand lipsa de bani devine mai acuta ca oricand. Bogdan Belciu crede ca este putin probabil ca anul acesta sa aiba loc tranzactii de anvergura in retail, dar "preluarea unor retele mai mici sau aparitia unor investitii din partea fondurilor de private equity nu sunt excluse". Piata nu este favorabila in acest moment tranzactiilor si pentru ca posibilii investitori mai asteapta ca situatia din comert sa se inrautateasca si mai mult, ceea ce le-ar conferi, prin urmare, o mai mare putere de negociere.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cine-mai-are-curaj-sa-investeasca-in-magazine-noi-6430331
6430331
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.